Интимната тайна на ревящите мъжки маймуни

Ревящите маймуни, чиито гърлени гласове отекват в тропическите гори в Централна и Южна Америка, имат тайна, която мъжките екземпляри от вида не биха искали да бъде разкрита, съобщи Ройтерс.

Интимната тайна на ревящите мъжки маймуни
Интимната тайна на ревящите мъжки маймуни

Издаваните от ревящите маймуни звуци са сред най-плътните в света на сухоземните животни. Мъжките екземпляри надават ревове, за да привлекат женски, с които да се чифтосат, и за да прогонят други мъжкари, които ще са техни съперници в любовта.

Учени обаче откриха изненадващ парадокс – мъжките екземпляри, издаващи звуци с най-ниска честота, за които се предполага, че са най-привлекателни за женските, са с най-малък репродуктивен потенциал.

Учените фокусирали вниманието си върху подезичната кост, която се намира над ларинкса и създава нещо като резонираща камера, позволяваща да се усилят издаваните звуци.

Оказало се, че сред изследваните 9 вида ревящи маймуни мъжките екземпляри с най-голяма подезична кост издават най-плътните и най-нискочестотните звуци, но имат и най-малките тестиси.

“Установихме, че най-големите подезични кости са характерни за видовете ревящи маймуни с най-малък обем на тестисите и обратно”, заяви антроположката Лесли Нап от университета на Юта. Колегата й Джейкъб Дън от Кеймбриджкия университет нарича това “еволюционен компромис” между гласови способности и размери на тестисите при мъжките екземпляри от вида.

“Това означава, че при отделни видове ревящи маймуни е еволюирала едната или другата характеристика, но не и двете заедно”, поясни той. „Според мен главното послание е, че когато става дума за размножаване, не може да имаш всичко”.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Източник: БТА – dariknews.bg