Най-доброто зрение на света…

Зрение … е качество, с което могат да се похвалят морски обитатели

Зрание

Всички сме чували за ненадминатата острота на зрението, която притежават хищните птици. „Резолюцията” на техните очи е 3-4 по-голяма от нашата. Затова един ястреб може да забележи скрит в храстите заек от километри разстояние.

Когато обаче става дума за обхват на зрението скаридите-богомолки са ненадминати шампиони. Техните очи, без никакви уговорки, са най-съвършените и сложно устроени визуални сензори, които познаваме. Като начало, фасетните очи на скаридите-богомолки могат да се движат независимо едно от друго, което обезпечава почти неограничен ъгъл на зрение. Невероятните морски членестоноги използват едновременно три отделни сегмента на очите си, което на практика им осигурява „тринокулярно зрение”.

Това обаче не е всичко. Ако ние хората разполагаме с 4 вида фоторецептори в очите си, то скаридите-богомолки притежават 16, т.е. четири пъти повече. Сред тях цветовите сензори са 12, в сравнение с нашите три (червено, зелено и синьо). Останалите фоторецептори позволяват на скаридите-богомолки да виждат не само във видимата, но и в ултравиолетовата и в инфрачервената част на електромагнитния спектър – умение, с което не може да се похвали никой друг организъм на планетата. Нещо повече, очите на скаридите-богомолки различават и поляризирана светлина, като при това се справят значително по-добре от човешките оптични технологии.

Казано накратко, в познатата на човечеството част от Вселената няма друго същество, което да има зрение, дори малко доближаващо се до визуалното могъщество на скаридите-богомолки. До момента науката няма отговор на въпроса защо тези интересни обитатели на морското дъно имат толкова съвършено зрение.

Източник – obekti.bg