Котаракът от “Компаса” – най-пухкавата атракция в центъра на Бургас

Шефът, Хачико, Пазителят на Компаса, Мърчо, Силвестър, Лео и Сивчо. Това са само част от имената, с които бургазлии наричат котката, превърнала се в атракция през последните месеци.

Котаракът от "Компаса" - най-пухкавата атракция в центъра на Бургас
Котаракът от “Компаса” – най-пухкавата атракция в центъра на Бургас

Ние ще го наричаме Силвестър, защото това име са дали някои от работещите край „Кота 0” на котарака, който прекарва дните си в „сърцето“ на града. Едва ли има бургазлия, който да не го е виждал, или поне да не е чувал за него. Снимките му непрекъснато обикалят социалните мрежи, а десетки минувачи се спират всеки ден, за да се порадват на кроткото животинче.

Оказва се, че той живее отдавна край „Компаса“ – на ъгъла на улиците „Александровска“ и „Васил Априлов“. В началото се излежавал край пейките от двете страни на главната пешеходна улица, но от известно време „захитрял“ и започнал да заема по-стратегическата позиция върху „Компаса“.

Силвестър е спокоен, стоически изтърпява всички ласки на децата, позира послушно за снимки и рядко отказва лакомства, което личи по все по-закръглената му фигура. Котаракът има много имена и много стопани. Въпреки че живее на улицата, всеки ден живеещите и работещите в района го хранят и утоляват жаждата му. Само за няколко месеца животинчето се е превърнало от нормална улична котка в истинска атракция – почти в символ на Бургас.

„По-гледан е от домашна котка. Всички го хранят. Яде сигурно по 10 пъти на ден. И е много дружелюбен“, разказаха пред PoligrafF.net служителите от разположения в близост офис на български мобилен оператор.

Въпреки че повечето хора се радват на котарака, не липсват и разсеяни минувачи, които нито го забелязват, нито се интересуват от него. Често животинчето става обект и на недоброжелатели. Това обаче не разклаща дружелюбната природа на Силвестър.

Макар и бездомен, Силвестър има толкова „стопани“ и приятели, че съвсем спокойно може да бъде обявен за Почетна котка на Бургас. Кой знае, може пък и да започне кариера като рекламно лице на града.

Източник: poligraff.net