Змиите застрашават дивия живот в националния парк Евърглейдс

Ловци на питони “разчистват” Флорида от влечугите

Доброволци изловиха 106 питона в американския национален парк Евърглейдс, щата Флорида, съобщава CBS News. В продължение на близо месец, “змийското предизвикателство”, организирано от местната комисия за защита на дивата природа, събира над 1000 ентусиасти.

Змиите застрашават дивия живот в националния парк Евърглейдс

Целта на мероприятието е да ограничи разпространението на бирманските питони в околността, тъй като застрашават популацията на голяма част от представителите на дивия живот в националния парк. Този вид змии са доста далеч от естествената си среда в Югоизточна Азия, но статистиката сочи, че хиляди екземпляри се развъждат ежегодно от 2009 насам и опасността е сериозна.

Бирманският питон, наричан още тъмен тигров питон, е една от шестте най-големи змии в света. Обитава големи и разнообразни територии в тропическите и субтропически части на Югоизточна Азия, но често може да бъде открит в близост до вода и понякога обитава водоеми. Възрастните индивиди са със средна дължина от около четири метра, но при по-редки случаи могат да достигнат и почти шест.

Местните власти са наясно, че залавянето на 106 питона няма да разреши проблема, но се надяват, че чрез провеждане на подобни програми ще ограничат “напастта”.

“Рибари, ловци, планинари и любители на птици – всички търсят питона.” – споделя комисарят по защита на дивата природа Рон Бергерон.

Източник: fakti.bg