Незаконен кучешки приют

Незаконен кучешки приют тормози съседи

Незаконен кучешки приют

“Кучешкият приют” в столичния квартал “Орландовци” прилича повече на бордей, отколкото на дом за домашни любимци. През нощта четириногите се разхождат из двора и лаят им не дава мир на съседите

Кучешки вой и лай, зловония от умрели плъхове, фекалии в кофите за боклук и остатъци от мърша. Това не е пейзаж от квартал в третия свят, а сцена от незаконен кучкарник, изграден в квартал в столица на Европейския съюз. В София. Този сценарий е всекидневие за жителите на ул. “Керч” в софийския квартал “Орландовци” вече повече от 10 години.

Пламен Обретенов живее срещу незаконно изградения кучкарник на ул. “Керч” № 4. Ако не бяха датите за завеждане на десетките документи, мъжът отдавна да е забравил откога се “бори” с помиярите, отглеждани на метри от дома му. Той събира в голяма дебела папка неадекватните отговори на институциите на неговите молби за помощ. Многократните жалби на живеещите в района до различни държавни и общински органи останали без отговор. Те вече дори не мечтаят за решение на проблема. Хората не искат нищо извънредно – просто да живеят нормално, наоколо да е чисто, през нощта да могат да спят.

Сигналите, молбите и жалбите са подавани многократно до общинската администрация на район “Сердика”, до Столичната община, до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и нейните поделения, до общинското предприятие “Екоравновесие”, до Областната дирекция по безопасност на храните, дори до Второ РПУ на МВР…

Незаконен кучешки приют

Никакъв резултат. Живеещите на ул. “Керч” остават заложници на незаконно построения кучкарник на Снежана и Луиза Крикорян. Двете са майка и дъщеря. Изтормозените хора позвъниха и в “Труд” и наш екип отиде на място.

В гараж и дворно място от около 15 кв. метра двете жени отглеждат близо трийсетина бездомни кучета, има и малки кученца. Хранят ги три пъти на ден. Всяка сутрин към 5,30-6,00 ч Снежана и Луиза будят съседите си, докато дават “закуска” на бездомните песове. След това ги затварят в гаража, където по някое време също им дават храна. Пускат ги към 20,30-21,00 ч и ужасна воня и лай отново се разнасят в квартала. Към 23 ч кучетата се хранят за пореден път и отново будят цялата махала. През цялата нощ песовете са пуснати на двора и непрестанният им вой не дава покой на съседите.

Снежана и Луиза не се появиха пред екипа ни. На адреса им на ул. “Керч” № 4 металната врата е очукана. Звънец няма. На настоятелното тропане на журналистите не се отзовава никой. Няма и никаква табела, от която да се разбере как може да се влезе във връзка с двете дами. Само обикновена пощенска кутия. Затова снимките за този материал са направени от балконите на съседите.

“Невъзможният лай е нещо, с което се сблъскваме всяка нощ и всяка сутрин. Вонята от кучетата е непоносима, особено през лятото”, разказва Пламен Обретенов. Той е неформалният говорител на всички недоволни от незаконния кучкарник. Упълномощен е и да движи преписките по въпроса.

След проверка на Областната дирекция по безопасност на храните – гр. София било установено, че кучетата не са породисти, но са с паспорти и обезпаразитени. Г-н Обретенов споделя, че помиярите реагират по команда от кучешка свирка. Тя се използва за дресировка и издава нискочестотен звук, недоловим за човешкото ухо. Кучетата обаче го чуват. Питомците от приюта на ул. “Керч” реагират на командите, издавани с такава свирка, като внезапно почват да лаят и внезапно спират.

В двора, в който живеят песовете, има незаконно строителство на още кучкарници. Двете жени наели строител, който да изгражда нови постройки за бездомни песове. Въпреки че е незаконно да се вдигат стени, високи над 60 см без отстояние от съседните сгради, такива има. Но няма разрешение от съседите. От строителния надзор в столичния югозападен район смятат постройките за незаконни. Но толкова. Никакви мерки за отстраняването им до този момент не са взети.

Съседката Мариана Венкова също има какво да разкаже. Миналата година имало моменти, когато двете жени пускали кучетата на улицата. “Домашните любимци” проявявали агресия към играещите на улицата деца и ги хапели. След поредния инцидент ужасените съседи отново сигнализирали институциите. Писали до полицията. Но пак без резултат.

Хората разказват, че е имало периоди, когато броят на бездомните животни достигал над 40. Съседите на незаконния кучкарник по неволя изучили едва ли не цялото законодателство, свързано с гледането на животни – както селскостопански, така и домашни любимци. Привеждат пример – за отглеждането на селскостопански животни има ясно регламентирано какъв да бъде броят им и при какви условия да бъдат гледани. В Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столичната община, обаче няма текст, който да регламентира броя им. От този документ не може да се разбере какъв е статутът на кучетата на ул. “Керч” №4. Живеещите там смятат, че майката и дъщерята са превърнали “грижата” за четириногите в бизнес – двете жени отглеждали бездомниците срещу всекидневно заплащане от неправителствена организация.

Пламен Обретенов е убеден, че за изхранването на кучетата се грижи мнима фондация. Периодично тази организация снабдявала стопаните на кучетата с храна късно вечер или през нощта.Съседите разказват още, че много често виждат една и съща кола да идва и да взима някои от кучетата. Коя е тази организация, защо и с каква цел подпомага този незаконен кучкарник не е ясно. Сезираните институции също мълчат.

Жалбите на потърпевшите съседи до “Екоравновесие” отново са без резултат. В протокола от две проверки на “Екоравновесие” пише, че инспекторите са били на обекта два пъти, но не били допуснати в двора на Снежана и Луиза, за да видят за какво става дума.

Молбите до МВР за ужасния шум, който кучетата вдигат през нощта, също остават без резултат. Дори по-лошо. Полицаите официално предупреждават съседите да не употребяват натиск върху Снежана и Луиза Крикорян.

Последната жалба на препатилите хора е до Комисията за защита от дискриминация. Подписали я 86 съседи. Комисията дала ход на преписката.

“Продължаваме да сме подложени на постоянна дискриминация, системен тормоз, довел до безсъние и невъзможност да обитаваме нормално домовете си, а бизнесът с десетки “домашни любимци”, финансиран с неизвестни за нас средства, на Луиза Крекорян да процъфтява.”

Това са написали Пламен Обретенов и съседите му до комисията по дискриминация. Сега остава поне тази институция да направи нещо.

МИЛЕНА МИЛАНОВА

Източници – trud.bg