Списъкът с нехарактерните насекоми за България включва над 200 вида

Д-р Николай Симов: Списъкът с нехарактерните насекоми за България включва над 200 вида

Списъкът с нехарактерните насекоми за България включва над 200 вида
Списъкът с нехарактерните насекоми за България включва над 200 вида

София. През последния един век на територията на България списъкът с нехарактерните за нейната фауна насекоми включва над 200 вида. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” гл. ас. д-р Николай Симов от Национален природонаучен музей – София към БАН.

„Чуждите насекоми, които не са характерни за местната фауна непрекъснато се разпространяват. Това се случва благодарение на движението на стоки и товари. Най-вече така попадат такива животни на територията не Европа, включително и на територията на България”, обясни д-р Симов. По думите му, те са втората по значимост причина за намаляването на биоразнообразието в Европа.

„Преди няколко години имаше много въпроси по отношение на калинката- арлекин, която се появи. Тя изключително масово, бавно и постепенно започна да измества местните видове калинки. Сега от няколко години по дъбовете в България се появиха едни много интересни дървеници, които се хранят с листата им. В момента текат такива проучвания, за да се види тяхното влияние”, коментира д-р Николай Симов.

Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net