Нова година със стари теми: събират бездомни кучета в бял микробус

Нова година със стари теми: събират бездомни кучета в бял микробус
Нова година със стари теми: събират бездомни кучета в бял микробус

Бездомни кучета са товарени в бял микробус с хасковска регистрация и номер 2278 BX, гласи настойчив сигнал до Haskovo.net придружен с още по настойчивия въпрос, какво става с четириногите. Избиващото до паническо кресчендо предположение е, че горките животинки са избивани, което е нечовешко, нехуманно /така гласи сигнала/ и едва ли не е престъпление срещу човечеството. Предложението е нещо да се направи и това да се спре!

Бърза справка сред местното човечество обаче показа че хасковлии не виждат нищо нехуманно в тази работа, дори да е истина. Дори напротив.

Цели три сигнала за бездомни глутници, които тероризират гражданите в периода между Коледа и Нова година получиха членове на нашия екип. Предвид чувствителната натура на съгражданите решихме, че става дума за лаещ дискомфорт, който по същество не пречи реално на никой със здрави нерви и присъствие на духа. Оказа с, че сме грешили. Днес глутница от 8/осем/ бездомни кучета в района на Енергото активно залаяха две възрастни дами придвижващите се бавно до заледената улица “Добруджа”. Дали заради „почистените“улици на Хасково, жените не обърнаха внимание на песовете и внимаваха повече да не попаднат в Ортопедия. За кучетата обаче не важи правилото „убий простака с мълчание“ и едно от тях навря муцуната си в найлонова торбичка тип Кауфланд на по-възрастната жена, а на нейното красноречиво „чиба“ отговори с ожесточен лай от три пръста разстояние. Помиярът дори не се мръдна при опита на жената да го перне с найлонката-просто продължи да лае ожесточено. Наличието на хора в района предотврати развитието на ситуацията, която предвид опонентите не би могла да бъде по-различна от посещение в отделението по Хирургия. И то не от страна на кучетата.

В 9 без 10 пък глутница от 5 улични превъзходни за малко не причиниха ПТП на кръстовището на „Епископ Софроний“ и „Христо Ботев“. Незнайно от какво ожесточените кучета и кучки лаеха като побъркани маневриращите коли. Като напълно нормални хора шофьорите рязко намаляваха да не сгазят някой от лаещата напаст. На два пъти задните коли подпираха с броните си предните, но за щастие без да чупят или огъват ламарини. Шофьорският екшън не правеше впечатление на „приятелите на човека“, с единствената разлика, че по едно време залаяха хората вместо колите. Притеснените пешеходци се шмугваха в близките магазини да изчакат благоволението на кучетата да се разкарат в други райони. Реакцията на хасковлии бе ако не кръвожадна, то поне непримирима-“няма ли кой да разкара тия помияри“. Никой не се интересуваше за милосърдие тип Бриджит Бардо, а вместо това задаваха резонния въпрос-ако това куче нахапе детето ми „природозащитниците извинявай ли ще ми кажат ?“ Специално за природозащитниците следваше реплика със споменаване на майката и учинайката и пожелание да си направят тяхното вкъщи кучешки приют вместо да тормозят нормалните хора. Следващите най-псувани бяха от общината, макар случката с белия бус да показва, че оттам правят нещо.

Бусът е на Екопрогрес. По норматив, и при липсващ приют, от общината събират песовете и ги карат извън града, където ги пускат с надеждата, че няма да се върнат в Хасково. Понеже кучетата не са котета, наистина голяма част от тях отиват на други места и стават проблем на Клокотница, Горски Извор и Димитровград например. Слуховете за избиване на бездомни песове досега не са потвърдени и са оборвани от простичкия въпрос къде се слагат телата. При популация от няколко хиляди бездомни животни и то само в Хасково, избиването им би породило невероятен проблем за погребването им. Освен това подобно разрешение би спасило Хасково от помияри, а пък те напротив, всяка година стават все повече. Цивилизования метод – в приют и с кастриране, се разбива от липсата на финансиране за изграждане на приют.

Така, вече 5 години Хасково си има две неща в повече – бездомни кучета и айляк правозащитници.

Г.Христов

Източник: haskovo.net