Нов вид жълта дъждовна жаба откриха в Панама

Учени откриха нов вид ярко жълта жаба в западните части на Панама. Необикновеното в това малко земноводно е не цветът, а това, че ако се вземе в ръце, оставя жълти следи върху пръстите, съобщи РИА Новости.

Новият вид достига размери до два самтиметра и изпуска химикал, който оцветява ръцете в ярко жълто. Оттам идва и името на жабата – „Diasporus citrinobapheus”, което означава именно това: „оцветяващата пръстите в жълт цвят”, описва в статия списание ZooKeys.

Откритието е направено от експерта Андреас Херц от Изследователския институт Зенкенберг (Германия) по време на изследвания в централния планински масив в западната част на Панама.

„Установихме, че звуците, които този вид жаби издават по време на брачния сезон, значително се отличават от тези на другите видове, и предположихме, че най-вероятно сме успели да открием нов вид. Когато накрая заловихме първия индивид и го взехме в ръце, видяхме че той отделя вещество, което оцветява пръстите в жълт цвят”, посочват учените.

Изследователите все още не могат да определят каква е функция на жълта боя,която жабчето изпуска. Обикновено изпускането на различни вещества при животните е свързано с защита от хищници, но в случая няма доказателства, в подкрепа на това, защото в боята няма токсини или отровни компоненти.

„Цветът просто лесно се отмива и може би няма с конкретна функция. Ето защо за сега, тази особеност на новия вид остава неразгадаема, ” обяснява Херц.

Известно е също така, че амфибията принадлежи към т.нар. дъждовни жаби, които нямат стадий на развитие „попови лъжички”. Малките жабчета се излюпват направо от яйцата.

За да определят жабата като нов вид, биолози изучават различни характеристики и отличителни белези – структура на тялото, оцветяване, молекулярно-генетични данни, и звукът, който издава. После резултатите се сравняват с данни, получени от други сходни видове.

Дъждовните жаби в Централна Америка са сред най-често срещаните животинки и нови видове се откриват често.

Източник – 24chasa.bg