Няма кастрирани кучета във Варна в безплатната кампания на общината

Нито един стопанин на домашно куче до момента не се е възползвал от кампанията по безплатно кастриране на четириноги на Община Варна. Това каза за Moreto.net шефът на общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ Николай Няголов.

Няма кастрирани кучета във Варна в безплатната кампания на общината
Няма кастрирани кучета във Варна в безплатната кампания на общината

Инициативата стартира в началото на месеца и се реализира във връзка с общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета 2012-2015 година. Безплатни кастрации е трябвало да се извършват и през изминалите години, но такива не са обявявани. Кампанията няма определен срок. Предвидено е да продължи и през следващата година, каза Няголов.

Собствениците на домашни кучета, които желаят да участват в инициативата, трябва да подадат в деловодството на общината заявление в свободен текст. Задължително е в него да бъде посочено име и адрес за обратна връзка. Освен това трябва да бъдат приложени копия на следните документи – удостоверение за регистрация на животното, издадено от община Варна; ветеринарномедицински паспорт с отбелязан номер на микрочип за идентификация; ветеринарномедицински паспорт с дата на последна ваксина срещу бяс, която да е поставена не по-късно от единадесет месеца преди извършването на манипулацията.

Кастрирането на животните е планирано да бъде извършвано във ветеринарната амбулатория, разположена на територията на „Общински приют за безстопанствени кучета“ – село Каменар.

След като е направена заявката и са изпълнение всички условия, собствениците следва да бъдат информирани от служителите на приюта за точния ден и час за извършване на кастрацията.

Източник: moreto.net