Изследват опрашващи насекоми с 3D-принтирани цветя

Изследват опрашващи насекоми с 3D-принтирани цветя
Изследват опрашващи насекоми с 3D-принтирани цветя

Вашингтон. Опрашващите насекоми, каквито са пчелите, нощните пеперуди, други насекоми, както и някои птици са изключително важни за селското стопанство и екосистемите, пише Popular Science. Те играят ключова роля при процеса на възпроизводство на цъфтящите растения, пренасяйки прашеца от цвят на цвят, понякога на дълги разстояния.

За да изследват взаимовръзката между формата на цвета и поведението на опрашващите насекоми, учени от Вашингтонския университет са разработили метод за производство на цветове в различни форми с помощта на триизмерен принтер. Никой не би помислил, че 3D-принтираните цветя трябва да заместят истинските. Целта е учените да са в състояние да контролират точните размер и форма на цветовете, за да стандартизират експериментите и да могат лесно да ги възпроизведат навсякъде по света.

В проучването, публикувано в журнала Functional Ecology, изследователите са фокусирали вниманието си върху четири различни форми, като са отпечатали триизмерно всяка от тях и са я напълнили с подсладена вода, за да наподобят цвят, пълен с вкусен нектар. След това са наблюдавали как пеперуда вечерница, която е често срещано опрашващо насекомо, реагира на всяка форма. Ерик Кампъс, един от авторите, обяснява, че той и колегите му са били особено заинтригувани от начина, по който формата влияе на способността на пеперудата да използва хоботчето си. Екипът е установил, че цветовете с форма на тромпет са предпочитани от пеперудите, които успяват да вземат храна от тази форма по-лесно, отколкото от цветове с плоска форма. Кампъс се надява, че в бъдеще изследванията, включващи триизмерно принтирани цветове може да доведат до по-пълно разбиране на поведението на тези толкова важни за планетата животни.

Източник: Агенция Фокус