Откриха уникални визуални способности при паяците-скачачи

Откриха уникални визуални способности при паяците-скачачи
Откриха уникални визуални способности при паяците-скачачи

Мъжките екземпляри паяци-скачачи от семейство Salticidae са известни със своята ярка окраска и сложните танци, с помощта на които привличат самката. Но дълго време учените не можеха да разберат каква роля играят ярките багри, които би трябвало да са невидими за зрението на повечето паякообразни.

Проблемът е в това, че техните осем очи са снабдени само с два типа конуси, възприемащи зеления и ултравиолетовия цветове. В ново изследване учените от Университета в Питсбърг изясниха, че паяците от вида Habronattus Pyrrithrix могат също да различават червения и оранжевия цвят с помощта на специални светлофилтри. Това се съобщава в статията, публикувана в изданието Current Biology.

Биологът Даниел Зюрек и неговите колеги изучавали строежът на централната двойка очи на паяците-скачачи, които отговарят за определени образи и цветове. Учените са направили тънки срязвания и са ги разгледали под мощен микроскоп.

В резултат са успели да открият слой червени пигментни клетки, които частично покриват централната област на ретината, отговарящи за възприемането на зеленото. Тези клетки действат като филтри на осветителен прибор в театъра. Те пропускат само червена светлина, която активира отделни конуси в ретината, добавяйки за зрението нов видим цвят.

Тоест паяците, точно както хората, могат да смесват цветовите сигнали с разни рецептори, различавайки допълнителните оттенъци. Освен това, заради друг набор конуси те, вероятно, могат да различават цветове, недостъпни за нашето зрение.

Любопитно е, че отстрани филтърът изглежда като малка точка в центъра на ретината. Затова паяците виждат червения цвят само пряко пред себе си. Както считат учените, това обяснява необичайните движения на самците, които по време на брачния танц размахват ярко украсените си лапички пред носа на своята избраница.

Само по себе си използването на филтри за по-сложно цветно зрение не е рядкост в природата. Много птици и влечуги използват за тези цели особен мазен секрет. Но паяците са първите същества с подобна система, която е описана. Затова на следващия етап изследователите планират да изяснят как техния мозък обработва постъпващите сигнали.

„Паяците могат да имат истинско цветно зрение, но това не означава, че виждат света като нас“, казва Зурек „Силно ограниченото поле на зрение ги заставя да сканират околното пространство сектор по сектор, за да натрупат цветова информация“.

Всъщност, напълно е възможно наличието на цветно зрение да е дало на представителите на семейство Salticidae преимущество, позволяващо им да се разпространят практически по целия свят с изключение на Исландия и Антарктида.

Източник: fbr.bg