Пеперудите монарх – Danaus plexippus

Имат биологичен часовник.Те използват Слънцето като компас и като календар. Американски учени откриха, че пеперудите монарх, които прелитат 2000 мили годишно, имат биологичен часовник, който позволява на насекомите да използват Слънцето като компас, предаде Ройтерс.

Благодарение на вградения си биологичен часовник, който синхронизира 24-часовия денонощен цикъл, пеперудите изчисляват посоката на полета си, когато мигрират на север или на юг в зависимост от сезона. Така те намират пътя си от Канада до зимните си райони за гнездене в планините на Мексико.

Всяка пролет насекомите прелитат от гнездата си в планинските борове в Мексико чак до границата между САЩ и Канада и после се връщат обратно. Докато летят на север през пролетта, те се възпроизвеждат няколко пъти.

Четири или пет поколения по-късно техните наследници извършват същото пътешествие към родината си и често кацат в същата долина в Мексико, и дори върху същото дърво, което са напуснали предишната зима техните пра-прабаби и пра-прадядовци.

Учените от години знаят, че пеперудите монарх използват Слънцето като компас и като календар, който да им казва кога да тръгнат обратно към Мексико. Екипът на Стивън Репърт, преподавател по невробиология от Медицинския институт на Масачузетския университет, неотдавна локализира биологичния часовник на пеперудите.

Учените са идентифицирали ключовия ген, който действа като биологичен часовник. Генът кодира светлочувствителния протеин криптохром (CRY), който брои изминалите часове всеки ден и предава информацията на вградения слънчев компас, който изчислява правилната посока на полета.
Д-р Стивън Репърт, невробиолог от Университета на Масачузетс и ръководител на 7-членен екип, казва, че пеперудите имат уникални биологични часовници, които регулират всекидневните им дейности като сън и глад.

Източник – БТА