Пет доказани научни факти, че котките продължават човешкия живот

Експертите от различни страни смятат, че котките са истинско лекарство срещу сърдечните заболявнаия, стреса и дори пиянството.

1.Котките ни учат да падаме на краката, без значение какво ни поднася живота!

Специалистите от университета в Мелбърн три месеца наблюдавали пациентите в психиатричното отделение на една от градските клиники. В експеримента участвали повече от 200 човека, страдащи от депресия, неврози и социални фобии.

Пет доказани научни факти, че котките продължават човешкия живот
Всички пациенти се намирали в състояние на хроничен продължителен стрес. Били изпробвани различни методи на психотерапия върху участниците – от психоанализа до слухово обучение.

В края на изследването се изяснило, че най-позитивният резултат получила визуалната фелинотерапия, т.е. – снимането и разглеждането на котешки снимки, която била предложена от докторът по психология Белинда Щтурман.

Доктор Щтурман отбелязала, че нейните подопечни излизали от кризисното състояние по-бързо от тези, които се занимавали с традиционните методики.

Така че не се срамувайте да гушкате и ласкаете котката. Това, както казват учените, укрепва нервите и помага да преживеете стреса.

Пет доказани научни факти, че котките продължават човешкия живот
2.Не позволяват да станем алкохолици

Имате труден ден? Искате да се напиете? По-добре погалете котката! Мъркането на нашите любими котки, както установили учените – неврофизиолози от университета в Торонто активизират в човешкия мозък същите центрове на удоволствие, като вкусната храна или алкохола.

Сред стопаните на домашни животни, особено котки, има по-малко алкохолици, отколкото сред самотните хора. За това не са необходими научни доказателства.

В неврологичните клиники на скандинавските страни (Финландия и Норвегия) много често лечението с помощта на животните се смята за много ефективен метод и се практикува наравно с лекарственото лечение и алкохолната и нарко-зависимости.

Пациентите се “отучват от виното”, като се прикрепват към котка или куче от приют, за които са длъжни да се грижат. Както казват лекарите, често успяват да решат два проблема- спасяват човека от зависимостта, и намират дом за животното, по време на терапията много хора започват да смятат опашатия “доктор” за добър другар и не желаят да се разделят с него.

3.Спасяват от сърдечни катастрофи

Учените от Единбург установили връзка между здравословното състояние на човека и наличието на домашни любимци при него. В изследването участвали повече от 10 000 човека на възраст от 40 до 85 години. Шампиони по “целебно” въздействие върху човека се оказали котките.

Техните стопани средно 18-20% по-рядко са жертви на инфаркт и инсулт, отколкото тези, които нямат животни, и с 10% по-рядко, от стопаните на кучета. Още един интересен момент- мъжете. Експертите потвърждават, че котките удължават живота на силния пол.

Във всеки случай сред достигналите до 85 години жители на Великобритания, повече от 70% винаги са отглеждали котки.

4.Намаляват риска от рак

Изследователите от катедрата по онкологични заболявания от университета в Станфорд в Сан-Франциско седем години провеждали наблюдение на няколко хиляди посетители от градските поликлиники. Целта на изследването била да се изясни какви фактори в начина на живот, обкръжението, човешките навици могат непряко или потенциално да влияят на развитието на раковите заболявания.

Оказало се, че сред тях, както показали резултатите от анкетата, при наличие на домашни животни (котки и кучета) в продължение на седем години от рак са заболели с 30% по-малко хора, отколкото сред тези, които нямали животни.

5.Домашни физиотерапевти

Много е полезно да галят котката всички хипертоници и метеорологично-чувствителни хора (ако разбира се, нямате алергия). Доказано е: погалването на котешката козина намалява артериалното налягане.

Този ефект се постига чрез премахването на статичното електричество, и в резултат, премахване на напрежението и спазмите на малките съдове – капилярите.

Така при промените във времето, когато вали дъжд и духа вятър, седнете в креслото, поставете котката на коленете си- и метеорологичността изчезва.

Котките точно различават разликата в температурите дори с половин градус. Те обичат да се топлят и инстинктивно се стараят да застанат на най-топлото място. Именно за това, ако имате възпалена колянна става или започва бронхит, котката с удоволствие ще се качи или на краката, или на гърдите.

Живата топлина ефективно успокоява болката от този род и помага да се борите с възпалението. Така че, ако имате грип, а котката е решила да поиграе на “жива грейка”, не я гонете, нека поседи няколко минути на болното място, а на вас ще ви олекне.

Преводач: Мария Костова

Източник: goodnewsanimal.ru