Пираните разговарят с плавателния мехур и челюстите

Учените от лабораторията за функционална морфология и еволюция от Химическия институт в Лиеж успели да запишат с микрофон и да анализират три типа звуци, които издават сладководните пирани (Pygocentrus nattereri).

Според авторите, известно е, че пираните възпроизвеждат определени звуци в този момент, когато се оказват в ръцете на хората или попадат в мрежите на рибарите. А какъв смисъл имат тези звуци, и тяхната характеристика, практически не е известно нищо.

За да отговорят на тези въпроси, учените поставили няколко пирани в аквариуми, едната група нахранили, а другата оставили гладна. Следили поведението на рибите с помощта на камера, а звуците записвали на хидрофон.

Според един от авторите на изследването Eric Permente, нахранените риби се държали спокойно, въпреки че понякога хапели учените по пръстите. “Трябваше дори да посетим болницата. А на Санди едва не отхапаха половината пръст”- разказва Permente.

Хидрофона фиксирал три типа звуци.

“Когато пираните се оказвали в ръцете, те издавали някой твърде продължителни, с продължителност 140 милисекунди звуци на честота 120 херца. Когато пираните се бият, издават един къс, с продължителност 38 милисекунди звук на честота 43 херца, а при преследване на жертвата пираните издавали дрезгави звуци на честота 1,7 килохерца”- пишат авторите на изследването в статията, публикувана в Journal of Experimental Biology.

С помощта на лазерен виброметър учените разбрали как рибите издават тези звуци. Оказало се, че първите два типа звуци са свързани със свиване на мускулите около плавателния мехур, а дрезгавите звуци, които видимо трябва да изплашат жертвата, пираните издават, като отварят и затварят челюсти.

  • aqualogo.ru / Превод: meri