Подай сигнал на 112, не бъди съучастник

Подай сигнал на 112, не бъди съучастник
Подай сигнал на 112, не бъди съучастник

Преди всичко трябва да сме наясно в кои случаи към кого можем да се обърнем за да получим необходимото съдействие.

Към зоополиция се обръщаме когато сме свидетели или потърпевши в следствие на престъпление срещу животно или чрез него.

Правилният ред на сигнализиране е чрез позвъняване на 112,подаване на сигнала и изчакване пристигането на патрулните полицаи. При пристигането на полицайте се изпълняват техните указания.

В случай,че се касае за престъпление на мястото на което се намирате и животното е там ,а извършителят е неизвестен се налага предприемането на следствени действия,както и преглед или аутопсия на животното. В тези случаи мястото трябва да бъде посетено от следствена група,а наша отговорност и задължение на патрулните полицаи е да се запази местопрестъплението максимално ,,чисто”. В случай,че сте в очакване на полицията е препоръчително да осигурите поне 1.5-2 метра в радиус от престъплението непокътнати.

Всичко това ще позволи и помогне на разследващите полицаи да свършат добре и ефективно своята работа.
В случай,че сме станали свидетели на престъпление при което пострадалото животно вече не е на място,както и извършителят,следва да сигнализираме на 112 ,от където най-вероятно ще ни насочат към съответното полицейско управление за снемане на показания.

Важно е да се знае,че сигнали и жалби се подават лично. Също така полицията няма как да работи по анонимни сигнали.
Не бъдете безучастни и не се страхувайте да сигнализирате,никой не може да гарантира,че утре на мястото на животното няма да е дете или възрастен човек….

Източник: