Необходимо ли е подстригване на котката?

Трябва ли да подстригвате котката или е достатъчно само да я вчесвате? Защо се появяват колтуни и как да се борите с тях?

Колтуните се образуват заради слепване на мъртвия подкосъм, особено много по време на линеене. Слепената козина става благоприятна среда за размножаването на бълхи и други паразити, влошава външния вид и причинява дискомфорт на животното.

За да избегнете такива неприятности, трябва да вчесвате своята котка минимум два пъти в седмицата и веднъж в месеца да я къпете със специален шампоан, който омекотява и подхранва козината. Можете да използвате специалните антистатични спрейове за намаляване на количеството слепени косми.

Ако въпреки всичко се появят колтуни, в никакъв случай не трябва да ги подстригвате с ножица до нулата, така рискувате да нараните своя любимец. В началото трябва да се опитате да разплетете колтуните с ръка или със специален гребен с тънки железни зъби. Но ако колтуните са плътни и не се поддават на разплитане, изходът е само един- подстригване. С внимателно движение разрежете колтуните до край и отново се опитайте да ги разплетете.

Периодичното подстригване – това е метод да избегнете образуването на колтуните. Прекалено дългата козина се цапа по-бързо и котката трябва да се къпе по-често, което вреди на кожното покритие. Трябва да помните, че при подстригвне козината на главата и лапите по-добре да се остави почти недокосната. Не трябва да се подстригват космите в ушите.

В последно време са модерни екстравагантните подстрижки за котки. Понякога това изглежда ефектно, но по-често е безвкусно и странно. Не трябва да забравяте, че козината на животното е главен механизъм за терморегулация. За това, оставяйки част от тялото гола, вие рискувате здравето на своя любимец. Да не говорим за алергиите към боите и реагентите.

  • Отглеждайки котка, не забравяйте да се грижите за нейната козина.

Източник: animal.ru