Популацията на полярните мечки ще намалее с 30 на сто до 2050 г.

Популацията на полярните мечки, които са застрашени от свързаното с климатичното затопляне топене на ледената покривка, вероятно ще намалее с над 30 на сто през следващите 35-40 години, предупреди Световният съюз за защита на природата, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Популацията на полярните мечки ще намалее с 30 на сто до 2050 г.
Популацията на полярните мечки ще намалее с 30 на сто до 2050 г.

Експерти са на мнение, че между 22 000 и 31 000 полярни мечки живеят на планетата – в Канада, САЩ, Норвегия, Гренландия и Русия, поясниха от съюза, който редовно оповестява данни за застрашените видове растения и животни. Изследвания показали, че е много вероятно популацията на полярните мечки да намалее с над 30 процента до 2050 г., като най-сериозната заплаха за вида е ограничаването на хабитата му в резултат на климатичното затопляне.

Скорошни изследвания разкриват, че намаляването на ледената покривка в Арктика е по-бързо в сравнение с прогнозите, направени въз основа на климатични модели. Полярните мечки са зависими от ледената покривка, за да стигнат до плячката си. Период от 5 месеца без лед през годината може да ги накара да гладуват продължително време, а това е свързано с риск от безплодие.

Нови прогнози сочат, че големи площи в канадската част на Арктика ще са лишени от лед за 5 и повече месеци годишно в края на 21-ви век. В други части на Арктика този 5-месечен праг може да бъде достигнат в средата на 21-ви век.

Покачването на температурите в региона може да засегне също хабитата на тюлените, които са плячка на полярните мечки. В резултат на климатичното затопляне е възможно да се увеличат заболяванията у тюлените, а с това да нараснат и здравните рискове за полярните мечки.

“Последствията от климатичното затопляне представляват заплаха, с каквато планетата никога досега не се е сблъсквала”, заяви генералният директор на Световният съюз за защита на природата г-жа Ингер Андерсен.

Източник: fbr.bg