Популацията на сардината в Черно море се увеличава

В последните няколко години се наблюдава леко увеличение на популацията на сардината в Черно море. Това каза Йордан Харасимов член на УС на Сдружение “Черноморски изгрев” във Варна. По думите му, като цяло няма сериозно увеличение на други видове риби, като повечето са пришълци. Дали заради климата или заради чистотата на водата, основен проблем за рибарите си остава липсата на черната мида в морето.

“Това си е мое мнение, като човек, който от дълго време е в рибарския бранш”, добави Харасимов. Той посочи, че липсата на черната мида води и до липса на други видове дънни риби, като например калкана, който също е намалял много в български води. Специалистът коментира, че мидата е филтъра на морето и ако преди 20 години е имало определена степен на замърсяване, то сега тя е много по-висока, заради увеличаващата се промишленост. Успоредно с това черната мида изчезва, което несъмнено води до негативни последици за екосистемата.

Йордан Харасимов добави, че рибарите също събират информация, за да бъде намерено решение, чрез което да се възстанови баланса в Черно море. Според него по всяка вероятност са необходими още изкуствени рифове, чрез които ще се увеличи броя на мидата по крайбрежието, тъй като на практика там става и самото филтрирането на морската вода. Харасимов посочи, че за изграждането на такива рифове може да се кандидатства за средства по Еврофондовете. По думите му може да се направи пилотен проект, с който да се кандидатства по различните програми, като в момента има няколко идеи. Едната е за създаване на капани за малките рапани, а след това да започне и изграждането на самите рифове

.Източник: Радио “Фокус”

Източник: varna24.bg