Невероятната история на един военен, посветил се на животните

Невероятната история на един военен, посветил се на животните

33-годишен военен от Пловдив се е отдал на необичайна за хората под пагон кауза. Костадин Георгиев вече 12 години служи в поделението в Граф Игнатиево, но всяка негова свободна минута е посветена на 40 котки, за които се грижи.

От 2 години Костадин е превърнал дома си в приют за безстопанствени животни. Скоро след това и апартаментът на родителите му, които живеят в същия блок, също приютил бездомни животни. Войникът казва за себе си, че винаги е обичал животните и е искал да им помага, но обмислял да го направи, когато спести пари и се пенсионира.

Плановете му обаче останали ненужни, когато случайно видял на улицата бездомно сляпо коте. „Прибрах го заедно със сестричката му и с 4 други котенца от едно съседно котило, тъй като точно до тях имаше път, през който постоянно минаваха коли и мъниците бяха в голяма опасност на това място, а точно бяха започнали да щъкат“, разказа пред Kmeta.bg Костадин. От тогава сляпото рижаво коте се превърнало в талисман за мъжа, който продължава да прибира животни в нужда.

„Първият, спасен от мен, е покойният Гошко, който умря това лято на 11 години. Беше го блъснала кола и долната му челюст беше счупена. Не се замислих – заведох го на ветеринар и му направиха операция“, спомня си пловдивчанинът. „Винаги съм имал намерението да направя нещо за животните. Само че мислех да е тогава, когато спечеля достатъчно пари. Но не стана така, подхванах го без да имам никакви“, заяви още Коцето.

„Бих искал да се отдам изцяло на животните и това да ми е работата, но за сега няма как, особено със заемите с които се натоварих“, допълни Костадин. Войникът планира напролет да изгради приют за животните. „Това, с което съм се захванал, не само че не ми носи никакви приходи, които да ми помагат да преживявам, но за сметка на това ми носи огромни разходи от по 2-3 хил. лева на месец. За приюта ми никога не остава почти нищо“.

Все пак Коцето успял да изтегли 30 хил. лева на кредит за материали, с които да бъде изграден приюта, но разходите за храна и лекарства на животните не са по силите на военният. Затова той разчита на помощта на родителите си, свои приятели и добри хора, които даряват средства за котките. Дори и с тази подкрепа обаче не винаги парите стигат. Затова Костадин обмисля създаването на сайт, с който да популяризира идеята си. Военният ще напише кодовете сам, тъй като програмирането му е хоби.

Навремето Коцето бил запален по спорта. „Ходя на фитнес от 12 годишен. Като военен 7 пъти съм бил на първо място в моята група на разни годишни военни изпити. На лицевите опори винаги съм пръв“, заявява с усмивка военният. „5 пъти бях пръв на годишния физически изпит в моето поделение в Граф Игнатиево. Бях пръв на бягане на 1000 м. на изпита, когато кандидатствах за военен, след това още много пъти съм побеждавал на годишните изпити. Бях пръв на 1000м и на изпита в новобранския център в Долна Митрополия“, разказа Костадин.

„Не мисля, че ще имам финансовата възможност да стане официален законен приют. Пък и нямам физическата възможност да се грижа и да изхранвам няколко стотин животинки. Затова ще е просто убежище, където да мога да продължа да прибирам неголям брой котенца и кученца, около 50-60, не повече. Ще ги приютявам докато им търся постоянен дом“, разказа за идеите си Коцето. „Отделно мисля сериозно да се захвана с лов и кастрация на уличните котета. Това е много по-важно и по-полезно и от 10 такива мини приютчета. За съжаление за сега не ми е останало никакво време за това“, каза още войникът.

„Все пак не се знае, ако имам финансовата възможност, веднага бих се заел да го узаконя като приют“, заявява с надежда Костадин. „Ако не успея да пригодя друго място за котетата през 2016-та, може да се окажа в много безизходна ситуация заради съседите ми. Не ги виня – те просто искат спокойствие, но някои от тях са големи боклуци, просто сърце не ми дава да изрека някаква добра дума в тяхна защита“, разказва още Коцето.

Пловдивчанинът вече гледа и в далечното бъдеще. „Каквото успея да съградя в рамките на живота си, ще го трансформирам и ще отиде за животните. Ще дам всичко от себе си да е максимално много. Някой ден ще завещая каквото имам на хора като мен, за да продължи чрез тях да работи този приемен дом за животните“, сподели Костадин.

Коцето не помага само на котки, но и на кучета. Винаги, когато види болно или контузено животно, военният тича към ветеринарната клиника. И се надява, че отново ще спаси една невинна душа.

Банкова сметка за дарения:

  • IBAN: BG71STSA93000011279427
  • Банка ДСК
  • КОСТАДИН ГЕОРГИЕВ
  • SWIFT: STSABGSF
  • BIC: STSABGSF
  • PayPal: smallpaws.help@gmail.com

или пишете на Коцето във Фейсбук

Група на хора, съпричастни с каузата на Костадин

Източник: kmeta.bg