Първо посещение на домашния любимец при ветеринарeн лекар

Първо посещение на домашния любимец при ветеринарeн лекар
Първо посещение на домашния любимец при ветеринарeн лекар

Д-р Юлиана Соколова. След като вашият нов приятел е прекарал няколко дни в дома и е привикнал към вас и вашето семейство, време e да го заведете на профилактичен преглед при ветеринарен лекар. Важно е да вземете със себе си наличните документи на животното (здравна книжка, паспорт, документ за придобиване или др.). Ако сте се сдобили с коте, заек или гризач, помислете за подходяща транспортна клетка, преди да го заведете на преглед.

Ветеринарният лекар първо ще се запознае с произхода на вашия любимец и ще ви разпита за условията, в които го гледате, как го храните и т.н. Вие пък можете да си подготвите предварително списък с въпроси, които ви интересуват, за да не забравите нещо.

Ще последва пълен преглед на животното и съвети относно профилактиката на инфекциозните болести, както и предпазване от заразяване с паразити. Обикновено при това посещение във ветеринарната клиника се извършва обезпаразитяване на новия ви приятел. Това е особено важна за него, а и за вас манипулация, редица паразити са опасни и за човека.

Основен момент от първоначалната консултация е да се установи ваксинационният статус на пациента. Той става ясен от документите, които ще предоставите на ветеринарния лекар. Ако животното вече има поставена ваксина, това ще е отразено в паспорта или здравната книжка.

По принцип малките кученца се ваксинират по схема на 6-, 8- и 12-седмична възраст. Ваксината е 7-валентна и включва болестите парвовироза, гана, хепатит, лептоспироза, параинфлуенца и бяс. Важно е да се знае, че ваксината против бяс е задължителна за България!

При малките котета стандартната ваксина се поставя на 8-ата и на 12-ата седмица, като имунизацията е срещу херпес- и калицивирус и панлевкопения. С ветеринарния лекар можете да обсъдите и ползите от поставянето на микрочип на вашето животно като метод за трайна идентификация, а редовната профилактика е в основата на доброто здраве и развитие на домашния ви любимец!

Д-р Юлиана Соколова, ветеринарен кабинет МАДАРА ВЕТ, ул. “Тунджа“ 22, София; madaravet.com

Източник: novinar.bg