Правят приют за бездомни кучета в благоевградско

Avghonima street dog IMG_2703_1024x7681726567904Церово. До 15 дни трябва да бъде насрочена процедура за избор на изпълнител за строежа на приюта за безстопанствени животни в землището на село Церово. Това заяви кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.

Общинският съвет прие предложените от градоначалника нови Наредба и Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета. Местните парламентаристи гласуваха за вземането на спешни мерки за решаването на проблема. Камбитов призна, че казусът с безстопанствените четириноги е много сериозен, но уточни, че проблемът не е само в Благоевград, а в цялата страна. Той допълни, че около 95 % от тези животни са били домашни, но стопаните по една или друга причина ги изхвърлят на улицата.

В скоро време ще се инициира информационна кампания сред населението, гражданите ще могат да подават сигнали за изоставени кучета на горещия телефон на общината – 073/ 88 44 34. Ще бъдат регламентирани взаимоотношенията между институциите, неправителствените организации за защита на животните, собствениците на кучета и останалите жители на територията на общината. Предвидени са комплекс от мерки за намаляване популацията на бездомните псета, за да се гарантират безопасността и здравето на хората, комфортът на градска среда и европейският имидж на Благоевград.

Източник: Информационна агенция Стандарт