Прибират бездомни кучета за кастрация

Вчера започна реалното изпълнение на дейностите за овладяване популацията на безстопанствените животни във Враца. На 9 октомври общинското ръководство подписа договор с „Ветеринарни практики 3 Д” и за извършването на ветеринарно-медицински услуги и манипулации на кучета и котки. Както „Конкурент” писа, на 17 септември с дружеството от Момин проход бе парафиран контракт и за залавяне и транспортиране на безстопанствени животни до мястото за обработката им и обратно.

Прибират бездомни кучета за кастрация

С трудоемкия процес са ангажирани трима лекари – Благой Тодоров, Мартин Георгиев и Христо Богданов, както и Веселин Димитров, който извършва същинското залавяне на животните с помощта на упойващи стрелички. Това се случва задължително в присъствието на някой от ветеринарите. През първия ден специалистите уловиха и обработиха 16 кучета и помогнаха на блъснат от автомобил котарак. 7 от лаещите четириноги са кастрирани.

Прибират бездомни кучета за кастрация

„На всички животни са извършени имунопрофилактични мероприятия – ваксинация против бяс, поставяне на подкожен микрочип и ушна марка с идентификационен номер, вътрешно и външно обезпаразитяване. Освен кастрация, подобни дейности се извършват в много малко общини. Важно е да се подчертае, че събраната информация за всяко животно ще бъде качена в информационната система на Българската агенция по безопасност на храните. Така във всеки един момент може да се провери на кое куче или коте какви дейности са извършени”, коментира д-р Тодоров.

Прибират бездомни кучета за кастрация

Дейностите до 2015 г. по овладяване популацията на безстопанствени животни във Враца са обезпечени със 165 000 лева. 69 000 лева са предвидени за залавяне и транспортиране на кучета и котки до мястото на обработката им и обратно, а 96 000 лева за ветеринарно-медицински услуги и манипулации на кучета и котки.

Прибират бездомни кучета за кастрация

Освен във Враца, екипи на „Ветеринарни практики 3 Д” работят паралелно в Столична община и в още няколко големи градове. Специалистите гарантират, че водещо в работата им е хуманното отношение към животните.

Източник: konkurent.bg