Как да забележите навреме простудата при животните

Как да забележите навреме простудата при животните
Как да забележите навреме простудата при животните

Животните не са хора, не могат да се оплачат с лошо самочувствие. През есента те също са подложени на простуда, както и хората. Как да разберете, че вашият любимец започва да се разболява или вече е болен?

Никога не прилагайте самолечение, след изследване ветеринарният лекар ще назначи правилен курс на лечение. Простудата може да бъде провокирана от развитието на тумори в дихателните пътища и гръдната кухина, освен това инфекциите могат да възникнат заради паталогии на сърцето или травми на гръдния кош.

Много е важно да забележите симптомите навреме и колкото може по-бързо да се обърнете към ветеринар. Кучетата боледуват от същите простудни заболявания, както и хората: грип, ринит, бронхит, трахеит, възпаление на белите дробове.

При студено време се препоръчва разходката да бъде не повече от 15-20 минути.

Симптоми

Ако вашият любимец няма апетит- това е първия признак, когато трябва да подозирате, че нещо не е наред.
Вторият признак- сух и горещ нос. При кучетата и котките може да се възпалят очите, да се появи секрет от носа. Животното изведнъж започва да трепери от студ, да кашля и киха, да пие много и да се държи неспокойно. Кучето губи способност да лае, задавя се и кашля.

Другите животни се държат по подобен начин. Папагала киха, стои накокошинен, трепери, лигавиците на носа и устната кухина придобиват възпален червен цвят. Морското свинче става малко подвижно, козината е разрошена. Видимите лигавици са белезникаво-синкави, дишането е затруднено и учестено.

Дори рибките в аквариума могат да се простудят. Те почти не се движат, отказват храна, понякога и напълно се отпускат на дъното и извършват отчаяни отпити да се издигнат на повърхността, окраската на тялото избледнява.

Лечение

Болното животно се нуждае от топлина: завийте котката с одеяло, включете отоплението близо до кучето или аквариума. За пиене може да давате на котката топло мляко, пилешки или рибен бульон. При силна простуда ще трябва да се дават специални препарати: противовъзпалителни средства, имуностимулатори, антибиотици, витамини. Но те трябва да бъдат изписани от ветеринар.

В спешни случаи, когато температурата се е повишила през нощта, на кучето може да дадете таблетка парацетамол- на възрастно голямо куче, или половинка на малко куче или кученце. В носа на болното животно можете да капете по една капка силно разреден солен разтвор. Препоръчва се да направите инхалация, поставете до кучето или котката съд с гореща вода, в който добавете няколко капки етерични масла.

  • Но най-важният съвет – пазете животното да не се мокри под дъжда, да не седи на течение и да не се простуди.

Източник: animal.ru