Разделяне на черупка от рибите

За първи път е запечатано разделяне на черупка от рибите

Опитния водолаз Scott Gardner се завръщал след плуване близо до Големия Бариерен Риф. Изведнъж дочул странно пляскане, поинтересувал се и скоро забелязал риба, която разделяла черупка. За щастие имал камера в себе си.

Когато се огледал наоколо, открил много черупки разпръснати по дъното. Това било явно доказателство за това, че гениалната идея осенила рибата не е от сега.

Находката заинтригувала учените от университета Macquarie University, и те решили да напишат статия, която наскоро публикували в Coral Reefs.

Изяснило се, че Скот е наблюдавал действията на зеленушката от вида Choerodon schoenleinii. 30-сантиметровата риба държала в устата си черупка на мида, след това я хвърляла на камъните. Веднага след като се подавала, рибата доплувала по-близо, хващала я в устата, захапвала я, изплювала остатъците от черупката и отплувала.

Подобно поведение, което може отчасти да се сравни с използването на инструментите от маймуните, враните и делфините, дълго време се е смятало за характерно за висшите животни.

Но в последните години учените започнали все по-често да получават доказателства за интелектуалните способности, както се оказва на не много надарени същества.

www.aqualogo.ru
Превод: meri