Речната пъстърва разпалва страсти

„Планинската царица”, „речната господарка”, „петнистата красавица” – това са само част от култовите изрази на рибари по адрес на речната (балканската) пъстърва. От най-древни времена тя обитава нашите планински реки и с право се смята за местен вид.
Но с времето я притиска цивилизацията, не й понася замърсяването на реките, намаления оток вследствие на безконтролна сеч и засушаването.

Затова полагаме грижи да я съхраним – законът налага продължителна 4-месечна забрана за риболов по време на размножителния й период. Естественото й възпроизводство обаче е твърде крехко – изхвърля едва до 2500 хайверни зърна и продължителният период на инкубация (до 180 дни в зависимост от температурата на речната вода) допълнително намалява шанса много от тях да оцелеят и да дорастат до полова зрелост.

Налага се изкуствено поддържане на популацията й – имаме специализирани стопанства, където отглеждат балканки, провежда се зарибяване, но на фона на цялостното състояние на държавата от Агенцията по рибарство не могат да осигурят кой знае каква зарибителна кампания. Повече дейност на практика развиват от Съюза на ловците и риболовците, както и някои риболовни клубове, които на добра воля и собствени разноски закупуват и разселват пъстърва.

Законът я защитава през зимните месеци – забраната тече от началото на октомври до края на януари. През първата събота на февруари става откриването на новия риболовен сезон. Това е така, понеже към речната пъстърва има по-специални законови разпоредби пак с цел защитата й, както и недопускане на прекомерно ползване на запасите. Любителският риболов е разрешен само през почивните и празничните дни (в светлата част на денонощието), като е допустим улов до 2 кг риба или до 8 бройки дневно.

Въдичарите трябва да се съобразяват и с други ограничения – от Агенцията по рибарство ежегодно изготвят списък с целогодишно забранени реки в страната (много от тях са в планинската зона, където е царството на балканката). Тези обекти на практика са защитени. При нас обаче парадоксите в организацията на работа на държавните институции са нещо обичайно. Сезонът за улов на балканка чука на вратата, а от Изпълнителната агенция по рибарство все още не оповестяват ограниченията в режима на риболов. Тази заповед се съгласува и с ред други инстанции и се бави всяка година. А така чиновниците за кой ли път играят по нервите на въдичарите пъстърваджии.

Но да се върнем към балканката. Вече е дала поколение (колко ли ще оцелее от него!), преживяла е стреса от брачния период и бавно се връща към нормалния си ритъм на живот. Само че водата все още е доста студена, за да е в настроение рибата и да има апетит. Той ще идва с времето, при първите признаци на запролетяване. Засега пъстървата ще запази мълчание и едва ли ще се впечатли от предложенията на риболовците. Сигурно ще има мераклии да си изпробват късмета, но да не чакат чудеса. Всяка хваната риба да се приема като приятна изненада. За по-богат улов – още малко търпение.  Младен Добрев

Източник: novinar.net