Рибата Арапайма

Рибата Арапайма
Рибата Арапайма

Във водите на Амазонка живее удивително същество, което е смятано за най-голямото от всички известни сладководни риби.

Това е арапайма, тя не се страхува от зъбите на такива опасни хищници като пираните. Кръвожадните, вечно гладни пирани дори не се приближават до арапаймата.

Каква тайна притежава тази риба? Тайната е в люспите, по здравина пръвъзхождащи съвременните бронежилетки.

За да разберат, защо пираните не могат да причинят вреда на арапаймата, учените провели експеримент- закрепили зъбите на хищника в специална машина и започнали да нанасят удари (ухапвания) по люспите на арапаймата. Зъбите не само отскачали от твърдите люспи, но след няколко “ухапвания” напълно се разпаднали.

Станало ясно, че пираните, знаейки за опасния контакт с арапаймите, се стараят да не ги забелязват. Устройството на люспите изучили с помощта на химичен анализ и сканиращ електронен микроскоп.

Оказало се, че всяка люспа на арапаймата се състои от два слоя: долен (твърд и еластичен) и много твърд горен. Люспите притежават специална здравина именно заради съчетанието на еластичност и твърдост.

Как това се случва на практика?

Ако ударите по твърдата повърхност с нещо тежко, задължително се появяват пукнатини, които водят до разрушаването на тази повърхност. Но благодарение на пружиниращата “подплата” напукването бързо спира и люспите остават цели.

Притежанието на здрави люспи не е единствената особеност на арапаймите. Това същество може да диша атмосферен въздух. В процеса на еволюция в гърлото и плавателния мехур на рибата се появила особена тъкан, подобна на белодробната.

Източник: zoopriut.ru