Риба използва трикове

Риба използва сложни трикове на светлината за камуфлаж

Риба използва триковеРиба може да се крие в открити води, манипулирайки начина, по който светлината се отразява от кожата й, показа ново изследване.

Изследователите открили, че рибата Selene vomer от сем. Сафридови умее да се слива с околната среда чрез сложен процес на манипулиране на поляризацията на светлината.

Лабораторните експерименти показвали, че тази защитна техника е 80 процента по-ефективна от „огледалната“ стратегия, смятана за най-добрата маскировка при рибите.

„Откритите води на океана представляват най-предизвикателната среда за камуфлаж“, казва Моли Къмингс, доцент в катедрата по естествени науки. „Няма обекти, зад които да се скриеш в три-измерното пространство и за това организмите трябва да открият начин, по който да се слеят със самата вода“, обяснява тя.

От десетилетия се смята, че оптималният камуфлаж за рибите е да отразяват слънчевите лъчи като огледало. Тази стратегия работи за някои аспекти на светлината, но не е добра, когато светлината е поляризирана (в този случай вълните на светлината са успоредни едни на други). Много морски видове са чувствителни към поляризацията и ако искат да останат скрити от своите врагове, рибите трябва да правят повече от това просто да отразяват светлината.

Контурите на поляризираната светлина се изменят постоянно заради различните ъгли, под които падат слънчевите лъчи, освен по обяд, когато слънцето е високо.

Учените провели експеримент, като симулирали движението на слънцето по небосклона в течение на деня и измерили начина, по който Selene vomer отразява поляризираната светлина с полариметър. Оказало се, че рибите могат да манипулират рефлективните си свойства, така че се доближават до теоретически оптималното. По този начин те прилагат техника много по-добра от огледалната.

„Елегантното в случая беше, че когато имитирахме светлинното поле в случая, когато слънцето е високо – както е по обяд – рибата просто отразяваше светлинното поле. Действаше като огледало“, казва Къмингс. „След това имитирахме по-сложно светлинно поле и Selene vomer променяше свойствата на поляризираната светлина, която отразяваше, така че да се слива по-добре в конкретната среда в различните часове на деня“. (Източник: University of Texas at Austin)

Източник – nauteka.bg