Какво предпазва рибите в Антарктида от замръзване?

Рибата в Залива Макмърдо, както и в другите води около Антарктида, трябва да оцелява в минусови температури. Така че, не е голяма изненада, че тези видове са развили естествени протеини против замръзване.

Какво предпазва рибите в Антарктида от замръзване?
Какво предпазва рибите в Антарктида от замръзване?

Изненадващ е фактът, че протеините, които се прикрепват към ледените кристали в телата на рибите и не им позволяват да растат, също така не позволяват на леда да се топи. Пол А. Цико и други изследователи от САЩ и Нова Зеландия съобщиха в The Proceedings of the National Academy of Sciences, водещ американски журнал за наука, че са открили свръх-затоплен лед в рибата, позната като notothenioids (подразред на Бодлоперки).

Това означава, че ледените кристали, прикрепени към протеините против замръзване, са останали цели, дори когато разтворът или рибата, в която са се съдържали, са били загрети до температура, при която би трябвало да се разтопят. „Те са освен това и протеини, които не позволяват топене“, каза г-н Цико, който е докторант по екология и еволюция в Университета на Орегон. „Нашето изследване се занимава с еволюцията и няма за насока някакво практическо приложение. Температурните данни показват, че залива Макмърдо обикновено не се затопля достатъчно, за да стопи ледените кристали вътре в рибата, така че тези протеини най-вероятно се образуват в самите им тела.

Това е класически пример за еволюционен компромис. Има решение за проблемите, но и определена цена за това. Изследователите също трябва да платят тяхната част от сделката. Цико е прекарал няколко сезона в Антарктида, гмуркайки се под леда да събира образци, както и да практикува доста екстремен риболов. За това трябвало да се пробива 10 инча в диаметър дупка в дебелия 20 фута лед в морето. „Не се притеснявах, че ще падна“, казва той. „Колкото до стръвта, ледената риба не е придирчива – кълве почти на всичко“.

Източник: fbr.bg