Рибите крилатки (Pterois)

Рибите крилатки (Pterois)
Рибите крилатки (Pterois)

Рибите крилатки (Pterois), едни от най-опасните видове в Карибско море, се оказаха не просто хищници, но и истински терминатори. За деструктивното поведение на крилатките разказа ученият Кърт Инджмън от университета в щата Орегон по време на конференция на американската екологична общност.

Обикновено в природата хищниците ловуват, когато жертвите са много и са лесно уловими. С времето, когато храната за тях намалява, хищните риби се преместват на друга територия. Това поведение обаче е нетипично за крилатките – те остават на едно и също място, като изяждат цялата популация на жертвите си. подобно на Терминатора от едноименния филм на Джеймс Камерън, крилатките не спират докато не унищожат и последната жертва, заяви Инджмън.

Биолозите проведоха изследване в кораловите рифове около Бахамските острови, като измериха нивото на смъртност сред антиасите – обичайната плячка на крилатките. Териториите, където обитават само хищници-аборигени са сравнени с рифовете, обитавани от крилатките-пришълци от Индийския и Тихия океан.

Рифовите риби обикновено се крият под камъни и в цепнатини. Когато са много, тези естествени убежища не могат да ги поберат и стават лесна плячка за хищниците. Когато плячката стане по-малко е по-трудно намирането и улавянето й. Крилатките обаче се отнасят съвсем спокойно към допълнителните загуби на енергия и ловят антиаси до пълното изтребление на популацията. Засега не е ясно, след колко поколения карибските антиаси могат да променят поведението си под влиянието на хищниците и да изработят защитни стратегии, отбеляза Инджмън.

Източник: fbr.bg