Руски и южнокорейски учени ще клонират мамут

Руски и южнокорейски учени подписаха договор за съвместно изследване, целящо да пресъздаде космат мамут, животно, което се е разхождало на нашата планета преди около 10 000 години, предаде АФП.

Договорът бил подписан от Василий Василиев, заместник ректор на Североизточния федерален университет на република Саха, и противоречивия пионер в клонирането Хванг Уо-Сук от южнокорейската изследователска фондация за биотехнологии Соам. Хванг беше национален герой в родината си, докато през 2006 г. не беше установено, че някои негови изследвания в създаването на човешки стволови клетки са фалшиви. Но работата му по създаването на Снупи, първото в света клонирано куче, през 2005 г. беше утвърдена от експерти.

Сега специалисти по стволовите клетки са насочили поглед към изчезналите космати мамути, след като глобалното затопляне доведе до разтопяването на вечни ледове в Сибир и бяха открити останки на животното. Южнокорейската фондация съобщи, че може да започне изследването още тази година, ако руският университет изпрати останките. Участие в проекта ще вземе и Пекинският институт по геномика.

Фондация Соам съобщи, че ще предостави технология на руския университет, който вече проведе съвместно изследване с японски учени за възкресяването на мамутите. “Първата и най-трудна мисия ще бъде да възстановим клетките на мамута”, заяви Хванг Ин-Сунг, друг изследовател на фондацията. Неговите колеги ще обединят усилията си с руските учени в опит да открият добре запазени тъкани с неувреден ген.

Чрез замяна на ядрото в яйцеклетки на слоница с ядро, взето от соматични клетки на мамут, може да бъдат създадени ембриони с ДНК на мамут и да бъдат поставени в утроба на слоници, които да роди малките, уточни изследователят. Фондация Соам ще използва индийска слоница, от чиито соматични клетки ще бъдат отделени ядра. Соматичните клетки са телесни клетки като тези от вътрешните органи, кожата, костите и кръвта. “Това ще бъде наистина трудна работа, но смятаме, че е възможно да успеем, защото институтът ни е добър в клонирането на животни”, заяви Хванг Ин-Сунг. Преди това южнокорейски учени клонираха крава, котка, куче, прасе и вълк, отбелязва БГНЕС.

Източник – agro.bg