Стреляща риба archerfish

Стреляща риба archerfish
Стреляща риба archerfish

Водният пистолет е безопасна играчка за децата, но той може да бъде и по-опасно оръжие. Особена рзновидност риба използва струя вода и закона на физиката, за да зашемети и хване своята плячка.

Риба с названието archerfish използва уникална, дадена й от природата възможност, за да ловува насекоми и малки животни- тя се прицелва, плюе и оглушава жертвата. Тя се скрива под повърхността на водата, очаква нищо неподозиращите насекоми, за да ги хване. Целият процес отнема една десета от секундата. Аrcherfish може да хване насекомо на височина три метра над повърхността на водата.

Когато рибата избере плячката, тя започва да обръща очи така, че изображението на плячката да попадне в специалната част на окото. Тогава рибата притиска език към горната част на своята уста, за да сформира тесен канал, след това свива своите перки, и пуска силна струя през тесния канал. Силата на този изстрел може да бъде променена за плячка с различни размери. Нейната височина може да достигне пет метра. Удивително е, но изследването показва, че силата на водата, която поразява насекомите, е много по-висока, отколкото силата с която го прави archerfish. По този начин, това напълно опровергава законите на физиката, които са приложими към басейна или тичане с топка. Много години учените смятали, че рибата мобилизира вътрешните мускули, но на практика тя е в състояние да модулира скоростта на водата чрез въздуха. Освен това, тя е в състояние да прави корекции за пречупване на светлината и нестабилността. Това прави рибата един от най- точните ловци на планетата, и поразява плячката от първия опит.

Източник: klikabol.mirtesen.ru