Смъртоносна схватка между двете най-отровни животни на океана

Австралийски рибар е заснел смъртоносна схватка между две от най-отровните създания на океана – морската змия и каменната риба. Това предаде научно-популярното издание „Нешънъл джиографик“.

Рибарят Рик Трип уловил водните убийци само за снимка, след което ги пуснал отново на свобода, отбелязва изданието.

Смъртоносна схватка между двете най-отровни животни на океана
Рибата е основна част от диетата на морските змии, разказва Трип и добавя, че бил наясно колко е опасно да хваща създанията.

Всъщност рибата от снимката е трудно да бъде идентифицирана, пише „Нешънъл джиографик“. За точното идентифициране на вида е нужен броят на люспите на екземпляра. Възможно е да не става въпрос за каменна риба, както предполага Трип.

Каменните риби, както и представителите на клоунови, са често срещани в австралийските води. Те са с петниста шарка и необичайна форма, на които разчитат за камуфлаж в кораловите рифове. Разликата се изразява в това, че клоуновите имитират външния вид на други отровни риби, докато каменните са наистина силно отровни, пояснява изданието.

Отровата им е достатъчно силна, за да убие човек в рамките на два часа, ако не му бъде оказана нужната помощ.

И двата вида са често ястие за морските змии, които не се притесняват от отровните шипове по тялото на каменните риби.

„Змиите най-често поглъщат рибите с главата напред, за да не се мъчат срещу посоката на перките“, разказва Трип.

Морските змии ловуват плячка, като забиват малките си зъби в тялото ѝ и пускат бързодействаща отрова. Не пускат захапката, докато жертвата не се предаде, след което я поглъщат цяла.

Източник: fbr.bg