Тропическите жаби хранят бебетата си с отрова

Тропическите жаби хранят бебетата си с отрова
Тропическите жаби хранят бебетата си с отрова

Женските малки дърволази (лат. Oophaga pumilio), миниатюрни жаби, живеещи в тропическите гори на Коста-Рика, от самото раждане осигуряват на своите деца запас от отровни вещества, необходими за защитата от хищниците. До този извод стигнали учените от Университета Охайо, наблюдавайки как новоизлюпената майка храни своето потомство с отровни яйца- токсични вещества от природен произход.

Това, че много животни и растения използват алкалоидите като защита от враговете е известно отдавна. До сега се смятало, че опасните вещества постъпват в кръвта при възрастните дърволази заедно с обичайната им храна- отровни мравки, а след това се натрупват в кожните гънки.

Биолозите решили да проследят всички стадии на развитие на малките дърволази и започнали с това, че проверили наличието на алкалоиди в неоплодените яйца, с които женската от този вид храни своите деца.

За да определят, разделили поповите лъжички на две групи: едните хранили с яйца от отровна майка, а вторите- с яйца от жаби, без токсични вещества. Оказало се, че не само кожата на жабите, но и техните яйца съдържат отровни вещества, които се предават на малките от първата група.

При жабите от втората група не се наблюдавали токсини.

Учените също изяснили още един интересен детайл: хищните насекоми атакували неотровните бебета девет пъти повече, отколкото токсичните им съседи, а това означава, че дори в случаите с поповите лъжички алакалоиите изпълняват своята защитна функция. Два момента остават неизяснени- как отровните вещества попадат в яйцата на женската и къде жабата натрупва токсините.

Източник: zoopicture.ru