Тропическите риби имат умения за групов лов

Тропическите риби имат умения за групов лов
Тропическите риби имат умения за групов лов

Златния зъбат барбун е тропическа риба, живееща в Индо-Тихоокеанския регион на Световния океан. Това е хищник, който провежда по-голяма част от времето си в кораловите рифове в търсене на плячка. Барбуните се обединяват в група, групират се по размер: големите риби се групират с големи, а малките- с малки.

Обикновено рибите се обединяват, защото така се придвижват по-лесно. Но, както изяснили зоолозите от университета Neuchâtel, при златната султанка това помага за лова.

Както пишат учените в списанието Ethology, по време на лов барбуните действат подобно на лъва. Една от рибите преследва плячката, а другите се стараят да удържат жертвата и преследвача в ограничено пространство. Това изисква висока координираност вътре в групата: когато плячката направи опит да излезе в “открито море”, най-близките ловци трябва да отреагират и да я насочат обратно към преследвача. Рибите се съсредоточават около участъка на кораловия риф и внимателно следят хода на преследването.

Много малко видове могат да се похвалят с такова поведение, и всички те се смятат за относително високоразвити:лъвове, шимпанзета, косатки и някой птици. Сред рибите действащи заедно почти няма. Колкото до златния барбун, при тях за разлика от други видове няма строго фиксирана роля: един и същи индивид може да бъде както преследвач,така и да “стои в кордон”.

Възможно е такова поведение да е разпространено сред хищните риби много по-широко, отколкото е прието да мислим; друго нещо е, че наблюдението им в естествената среда е съпроводено с известни трудности.

aqualogo.ru / Превод: meri