Зоодоброволци търсят убиеца на кучета

Лист А4, прилежно опакован в найлонов джоб, предупреждава, че на детската площадка на площад „Чехов” до моста на Герджика тровят кучета. Отровата е опасна и за малчуганите, които си играят в парка, предупреждава още табелката. Въпреки това малко момченце щастливо се ровеше в снега заедно с майка си, видя екип на „Марица” вчера. Не знам за тези случаи, ние сме на гости в квартала за малко, притесни се истински жената.

Зоодоброволци търсят убиеца на кучета

По Коледа тук отровиха три домашни кучета, които са починали в адски мъки за много кратко време. До момента жертвите на серийния убиец (или убийци) са над седем  из целия град, като последната е 9-месечното хъски Брайън. Кучето било на вечерна разходка около 18 часа, а малко след това получило гърч. Злосторниците шетат още из кварталите “Рибница” и “Гагарин” и все още са неизвестни.

Зоодоброволци ще помагат в търсенето на отровителите в Кършияка, съобщи директорът на общинския инспекторат Владо Илиев. В шестте района на града са регистрирани над 100 ентусиасти. До този момент  при нас няма подаден сигнал, но ние се самосезирахме от публикацията в “Марица” и сме нащрек при проверките в града, допълни Илиев. Той подчерта, че унищожаването  на кучета и котки  се счита за престъпление по Наказателния кодекс и е в прерогативите на полицията и прокуратурата.

Според анонимното предупреждение на дървото в парка до Герджика отровата е „Ланат”. Препаратът е инсектицид с широкоспектърно действие при много култури – краставици, домати, тиквички, марули, пипер, фасул, спанак и други. Отровата върви с няколко листа информация за безопасност, така както изисква европейски регламент. На етикета има страховит знак – череп, което означава, че препаратът е токсичен. Той е вреден при вдишване и токсичен при поглъщане, предупреждава изрично производителят.

Интернет форумите също бълват идеи как да усмъртим бързо и успешно куче или коте. Там дори има класации на най-удобните отрови, като №1 е Ксилитол (xylitol) – изкуствен подсладител, захарен алкохол. Той увеличава освобождаването на инсулин от панкреаса на кучето и води до хипогликемия за 30-60 минути. Другото любимо оръжие на злосторниците е антифриз. В списъка фигурират и лекарства за хора, които са пагубни за кучетата, като ибупруфен например. “Подръчните оръжия” струват между 3 и 7 лева.

Автор: Вяра ПОРЯЗОВА, Валентина ЙЕРЕМИЕВА

Източник: marica.bg