Херман Нитч: Изкуство с разпънати животни на кръст

Херман Нитч: Изкуство с разпънати животни на кръст
Херман Нитч: Изкуство с разпънати животни на кръст

Защитници на правата на животните са подали оплакване срещу австрийския анфан терибл Херман Нитч, заради неговата изложба в Сицилия, показваща мъртви животни, разпнати на кръст. Това съобщи говорител на австрийския артист, цитиран от онлайн изданието „Локал“.

Нитч е един от известните представители на виенския акционизъм – авангардно течение във визуалните изкуства, започнало през 60-те, характеризиращо се с шокиращи похвати.

76-годишният австриец е най-известен с поредицата си „Театър на оргиите и мистериите“ – изпълнения, показващи кланета и религиозни жертвоприношения.

Поредната изложба бе открита в Палермо, Сицилия, миналия петък и разгневи природозащитници от цял свят, които винят Нитч в „богохулство и насаждане на идеи за насилие“.

Изложбата била „петно за името на Пелрмо“ и нарушавала Декларацията на ООН за правата на животните от 1978 г., твърди италианският активист Антонио Лето, който е подал оплакването.

Онлайн петиция за преждевременното закриване на изложбата вече е събрала 70 000 подписа, пояснява „Локал“.

„Вече 30 години съм с него и мога да Ви кажа, че подобни перипетии винаги са били част от работата му“, разказа в интервю за „Франс прес“ съпругата на австриеца – Рита Нитч.

„Качеството на творбите му обаче, винаги надделява. Много ми е неприятно, когато медиите започнат да раздухват подобни истории, наместо да се съсредоточат върху изкуството“, добавя още тя.

Кметът на Палермо – Лелука Орландо – присъства на откриването на изложбата и одобрява събитието, подчертава „Локал“.

Източник – fbr.bg