Хипотезата на Набоков

С помощта на ДНК анализ биолозите потвърдили правилността на хипотезата за произхода на пеперудите, предложена от писателя Владимир Набоков. Статията на учения била публикувана в Proceedings of the Royal Society of London.

Набоков през целия си живот се интересувал от пеперуди- той изучавал морфологията и анатомията на тези насекоми и ръководел отдела по изучване на пеперудите в музея за сравнителна зоология при Харвардския университет.

Любимия предмет на изследване на писателя били пеперудите от вида Polyommatus blues.

Въз основа на анализа на гениталиите на насекомите Набоков разработил нова класификация на представителите на рода Polyommatus, различаващи се от общоприетите.

Освен това, писателя стигнал до извода, че P. blues попаднали в Новия свят от Азия, и общо имало пет вълни на миграция. Съвременниците не оценили идеята на Набоков, въпреки че той бил един от най-известните
ентомолози на своето време, много колеги предполагали, че писателя добре систематизира детайлите, но не е способен към генериране на научни идеи.

Авторите на новата работа след 1990 г. направили повторна проверка на заключенията на Набоков. В частност, учените провели ДНК анализ на P. blues, уловени в Америка и Европа. Съпоставили получените последователности, специалистите съставили карта на еволюционните взаимоотношения между Стария и Новия Свят ( колкото повече разлики в геномите на две живи същества, толкова по-рано техните еволюционни клони са се отделили един от друг). Резултатите на изследването напълно потвърдили правотата на Набоков.

Източник – aqualogo.ru