Ново вино с царски орел на етикета

Ново вино с царски орел на етикета

Тазгодишното младото вино на Братанови ще бъде с лика на царския орел. Така за втора поредна година семейната винарна Братанови, която се намира близо до Харманли, ще подкрепи БДЗП и опазването на царския орел, като пуска лимитирана серия младо мерло с рисунка на световно застрашената птица. След Виктор Василев през миналата година, тази година автор на рисунката на етикета е друг наш художник-анималист – Валентин Катранджиев.

Царският орел е една от най-редките птици както в България, така и в световен мащаб. У нас са останали само 28 гнездящи двойки от тази птица, която предците ни са почитали като свещена, защото са вярвали, че прогонва градоносните облаци и пази реколтата. БДЗП работи за опазването на царския орел вече повече от четвърт век и за радост отчита ръст в популацията през последните години, благодарение на целенасочените усилия за опазването на вида. Сред тях са и работата с фермерите в териториите, населявани от царския орел и прилагането на агроекологични мерки, които стимулират стопаните да се грижат за земята си по природосъобразен начин. За да подпомогне опазването на величествената птица в Сакар, винарната ще дари по 0,25 лв. за всяка продадена бутилка от младото вино на БДЗП.

Младото мерло от Шишманово на винарна Братанови е пивко, плодово и свежо вино, събрало в себе си топлината на неповторимия Сакар. Засега можете да го закупите от: София – магазини „Касавино“, магазин за българско вино „Вино Оренда“, „Деликатесен“ и др., гр. Бургас – магазин „Купаж“, магазин „Абсолют“ и магазин „Уайн Гардън“, във Варна – „Косе Уайн Хаус“, Пловдив – магазин „Лекси“, а скоро и в още винени и специализирани магазини.

Семейната винарна Братанови е резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове. Собствените 24 хектара лозя са разположени върху хълмовете на Южен Сакар, край Харманлийското село Шишманово. Споделяйки идеите на независимите лозаро-винари, философията на Братанови е да правят вина, отразяващи слънчевия характер на Южен Сакар и духа на своите създатели.

Източник: БДЗП