Червеноопашата игла – зебра

Червеноопашата игла – зебра (Dunckerocampus dactyliophorus)

Червеноопашата игла - зебра
Червеноопашата игла – зебра

Една от най- ярките представителки на семейство риби-игли, обитаващи в тропическите води при бреговете на Индонезия, Нова Гвинея, Австралия и Южна Африка. Тази екзотична рибка живее близо до кораловите рифове, в спокойната лагуна на дълбочина 10 метра.

За разлика от своите родственици, морските кончета, тя плува отлично и рядко се спуска на дъното, опитва се да остане във водния стълб. За да не попадне в устата на хищниците й помага маскиращата окраска: тъмно-черевени или черни костни плочи под формата на пръстени на бежавото тяло с дължина около 20 см.

Главното украшение на рибата-игла е плоската червена опашка с бял ръб, приличащ на малка кутийка. Това необичайно облекло и плавни движения наподобяват морски водорасли и визуално размазват силуета на рибката.

Диетата на червеноопашатата игла-зебра се състои от планктон- микроскопични рачета и скариди, които тя прибира с уста като пипета, на разстояние няколко сантиметра.

В началото на лятото, когато температурата на водата се затопля до 12 С, женските започват да изпълняват брачни танци. Получавайки съгласието на мъжкия, женската се обвива около него и снася в торбичката няколко стотин яйца, които се оплождат там.

В тази торбичка, която побира до 1500 яйца и представляваща лепкава кожна гънка на корема, мъжкият износва малките. След месец малките напускат торбичката и излизат да плуват. Още известно време, в случай на опасност, те могат да се скрият обратно, под защита на бащата.

Източник: zoopicture.ru