Ползите от чипирането на домашните любимци

Ползите от чипирането на домашните любимци
Ползите от чипирането на домашните любимци

Д-р Юлиана Соколова. От няколко години се водят дискусии за ползите от поставянето на микрочипове на домашните кучета и котки. Ще ви разкажа за тази ветеринарномедицинска процедура.

Какво представлява микрочипът? Най-общо казано, това е радиочестотен транспондер, голям колкото оризово зърно. В него е кодиран уникален 15-цифров код, който може да бъде прочетен само чрез специален четец, активиращ микрочипа. През останалото време чипът е пасивен и не излъчва нищо!

Как и къде се поставя? Процедурата е бърза и безболезнена за животното, чипът се имплантира посредством подкожна инжекция в средата на лявата част на шията на домашния любимец. После задължително се проверява дали микрочипът е на мястото му..

А може ли имплантираният микрочип да се „премести“? Да, макар и много рядко се случва микрочипът да мигрира от мястото на имплантиране.

Обикновено качествените чипове, отговарящи на международните стандарти ISO 11784/11785, са конструирани така, че да се фиксират на мястото на имплантиране и да не се движат.

Какво се случва с информацията в микрочипа след поставянето? Ветеринарният лекар, който е извършил манипулацията, въвежда уникалния 15- цифров код в националната база за идентификация на животни. В нея се попълват както данните за животното, така и на стопанина.

И какви са ползите от чипирането? Притежавайки ветеринарномедицински паспорт с нанесени данни за ваксини против бяс и за микрочип, вашият любимец може да бъде регистриран в съответната община. При изгубване на животното пък могат да ви го върнат чрез данните, записани в микрочипа и прочетени от ветеринарен лекар с четец.

При кражба на животното можете да удостоверите чрез номера на чипа, че сте собственикът му. Можете и да пътувате спокойно с вашия любимец извън България.

Д-р Юлиана Соколова – madaravet.com

Източник: novinar.bg