Човешката ръка е по-примитивна от тази на шимпанзето

Човешката ръка е по-примитивна от тази на шимпанзето
Човешката ръка е по-примитивна от тази на шимпанзето

Юмруци за защита, противопоставени палци, с които вършим деликатни задачи като вдяване на игла – това са малка част от нещата, които можем да правим с ръцете си.

Въпреки това обаче учени от САЩ и Испания са установили, че човешката ръка може да е по-примитивна от тази на нашите най-близки родственици – шимпанзетата. Доказателство за това е и фактът, че нашите ръце са много по-сходни с тези на последния общ предшественик, който ние и шимпанзетата имаме, живял преди милиони години.

“Тези открития показват, че структурата на ръката на съвременния човек е доста примитивна в своята природа, а не резултат на селективно влияние в контекста на произвеждането на сечива от камъни”, се казва в съобщение на списание “Nature Communications”, което публикува откритията.

Всъщност, ръцете на шимпанзетата и орангутаните са се променили най-много откакто техният вид се е отделил в нов клон на хуманоидното фамилно дърво. Те са развили по-дълги пръсти в сравнение с палеца, за да могат да се люлеят на клоните на дърветата.

Човешката ръка има по-дълъг палец спрямо останалите пръсти в сравнение с този на шимпанзетата и другите маймуни. Това позволява по-прецизно хващане, което учените наричат “възглавничка към възглавничка”, или иначе казано способността на хората да докосват върховете на пръстите си.

Сред палеонтолозите съществува широко разпространеното предположение, че последният общ предшественик на хората и маймуните – индивид, чиято идентичност остава неизвестна, е бил ранна форма на шимпанзе с ръце, характерни за този вид.

Според изследването на екипа от учени съотношението “палец към пръсти” се е променило малко от времето на този последен наш общ предшественик”.

Източник – БГНЕС