Чревни микроби помагат на мечките да хибернират

Чревни микроби помагат на мечките да хибернират

Гьотеборг. Изследователи са открили сезонни промени в чревната микрофлора на кафявите мечки, които вероятно помагат на животните да се справят с хибернацията, пише BBC News. През топлите месеци мечките се хранят обилно и наддават тегло, подготвяйки се за зимен сън. Във фекални проби на 16 диви мечки учените са открили два вида бактерии, които са специализирани да натрупват мазнини през лятото или да ги изгарят през зимата. Трансплантирани в мишка, “летните” бактерии са довели до по-голямо натрупване на тегло в сравнение със “зимните”. Изследването е публикувано в журнала Cell Reports.

Фредрик Бекхед от Университета в Гьотеборг, Швеция, посочва, че е бил изненадан да открие чревни микроорганизми, които се променят със сезоните. За пръв път някой разкрива ролята на тези бактерии в енергийния метаболизъм на хиберниращо животно.

“Ако мечката изяжда голямо количество храна през лятото и не се храни през зимaта, то чревната микрофлора трябва да се променя. Проучването ни показва, че промяната в чревната микрофлора може да доведе до промяна в процеса на затлъстяване.” Въпреки тези познания обаче, изтъква проф. Бекхед, откритието на екипа няма да помогне за справяне с наднорменото тегло при хората.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: focus-news.net