Ще направи ли Русия ”Джурасик парк” реалност?

В страната отвори врати лаборатория, която ще клонира изчезнали видове

Лабораторията, която започна работа в руския град Якутск цели да направи опит да клонира клетките на изчезнали животни, като крайната задача е в близкото бъдеще някои от тях да бъдат върнати към живот. Това съобщават от “Дейли експрес”.

мамут
Симеон Григориев, който е директор на Музея на Мамута в Якутск, потвърди слуховете около проекта: „Преди дни отворихме лаборатория за изучаване на тъканите на вкаменени животни. Ще изследваме не само запазените клетки от различните древни животни, но и тяхната ДНК“.

Той заяви, че целта на изследването е клетките да позволят тези животни да бъдат клонирани. Първо проекта ще се фокусира върху мамутите.

Ледниците в много части на Източна Русия са запазили труповете на животни и видове от преди хиляди години.

Експертите знаят, че тяхната задача е не само да намерят добре запазени животински клетки, но и също да ги размразят по такъв начин, че да запазят структурата им.

Алексей Тихонов, който е водещия руски експерт по мамутите и директор на Зооложкия институт към Руската академия на науките, заяви: „Понякога в пробите от тъканите не можем да намерим цяло запазено клетъчно ядро. В момента се счита, че за да извлечем ДНК от вкаменени животни, тяхната вълна или козина ще бъде най-добрия стартов материал“, казва той.

Източник: fbr.bg