Хоацин – южноамериканското чудо на природата

Хоацин (Opisthocomus hoazin)удивителна тропическа птица, живееща във влажните зони на делтата Амазонка и Ориноко, Южна Америка. Това е единственият представител на семейство гоацинови, които се отнасят към отряд kukushkoobraznyh.

Гоацин е една от най-удивителните птици, живеещи на нашата планета. Тя предизвиква спорове при учените вече повече от двеста години. Гоацините първо са били описани от немския зоолог Филип Людвиг Statius Мюлер през 1776 г. И до сега се водят множество дискусии за това към какъв отряд се отнася тази птица. В различните периоди смятали, че гоацин е родственик на гълъби, пилета, яребици или дропла. През 20 век се появила възможността да направят ДНК анализ, който потвърдил, че гоацините се отнасят към отряд kukushkoobraznyh. През 2003 г. било открито, че всичките три предишни изследвания на ДНК били погрешни поради неправилна методология, а също малкия размер на извадката и висока вероятност от поредица грешки.

Съвсем наскоро група учени пристъпили към изследването на генома на гоацина.През 2011 г. било съобщено, че бил взет анализ за ДНК на повече от един и половина милиарда двойки, въпреки това не са събрани два и половина процента от целия геном. Реализацията на този проект позволява да се проследи еволюцията на гоацина. В този момент учените вече са отделили четири отряда птици към които може да принадлени гоацина. За това, е напълно възможно скоро да се изясни, че тези удивителни птици не са kukushkoobraznymi. Принос за изучаването на гоацина имат и археолозите. Тъй като задната стена на черепа на гоацина, вероятно датиращ от миоцена, била открита в горната част на реката Магдалена в Колумбия, в известната долина Ла-Вента. Въпреки, че черепа се различава от черепа на съвременния гоацин(който е по-изпъкнал, заоблен и пресечен), учените предполагат, че той е принадлежал на негов близък родственик. Освен това, фосилните останки на гоацина били открити в Боливия, Гвиана и Еквадор. Между другото, именно в Гвиана гоацина е национална птица.

Съвременните гоацини напомнят на малък фазан, тяхната средна дължина не превишава 65 см, а теглото се колебае от 700-900 гр. Тези птици се отличават с дълга шия и непропорционално малка глава. Кожата на лицевата част има син оттенък и не е покрита с пера. Отгоре главата е покрита с ярко-оранжев гребен, напомнящ на шипове. Цвета на очите също е необичаен, той е тъмно- кестеняв. При гоацина дългата и разкошна опашка отгоре има тъмно-кафяв цвят, а в края може да варира от червеникаво-кафяв до кремав цвят. Цялата красота на опашката може да се види, когато птицата разпери крила. Интересно е, че в Южна Америка гоацина често е наричан “воняща птица”, защото неговите изпражнения имат много силна миризма, благодарение на особен ензим, отделян в червата. Гоацина е тревопасна птица, която яде листа и плодове. Както беше отбелязано преди това, неговата храносмилателна система отделя ензими, които спомагат за усвояване на растителните вещества, много учени смятат, че аналогична храносмилателна система притежават преживните бозайници. Трябва да отбележим гласа на гоацина. Това не е певческа птица, но може да издава множество звуци, гоацините умеят да хъркат, стенат и дори да съскат. Всички тези звуци се използват за поддържане на контакт между птиците в стадата, да отблъскват хищниците, предупреждение за заплаха и възторг, за общуване с пиленцата.

Основната храна на гоацина са листата и в малка степен плодове и цветя на растения, които растат в блатистите и речни места на неговото местообитание. За да си намери храна, птицата се катери сред клоните на дърветата. Въпреки, че това изглежда тромав начин, гоацина се чувства прекрасно в такова висящо състояние. Тези птици използват специална кожеста подутина в долната част на своето тяло за да могат по-лесно да балансират дори на най-тънките клони. Някога се е смятало, че този вид може да яде само листата на ароидните растения и мангровите гъсталаци, сега е известно, че гоацина употребява за храна повече от 50 вида листа. В резултат на едно от изследванията, проведени във Венецуела открили, че диетата на тези птици се състои от 82% листа, 10% цветове, 8% плодове.

Една от на-необичайните особености на този вид е това, че гоацините имат уникална за птица храносмилателна система. Те използват бактериална ферментация в предната част на червата, за да получат хранителни вещества от растителните материали, които те употребяват за храна, така както прави едрия рогат добитък и другите преживни животни. За разлика от преживните животни, при която голяма част от храната се преработва в стомаха, гоацините имат необичайно голяма гуша, разделена на две камери, а също голям, многокамерен хранопровод. Стомаха е много по-малък, отколкото при другите птици. Интересно е, че гушата може да бъде 25% от цялото тегло на птицата. Такъв феноменален размер е обослувен от особеностите на храненето. Растенията, които употребяват за храна са много груби, освен това някой от тях са токсични. За това гушата на гоацина е някакво подобие на стомах, неговата микрофлора неутрализира токсините, а също помага за смилането на храната. Трябва да отблежим, че пълния цикъл на храносмилане дори на малка порция листа продължава дълго- то отнема от 24 до 48 часа. Именно благодарение на тази особеност, удивителните птички отделят изключително неприятна воня. За това те не се ловуват от коренните жители на Южна Америка.

Въпреки, че притежават достатъчно големи крила, гоацините много лошо летят. Техния полет по-скоро може да се нарече тромаво прехвръкване от клон на клон. А причината за това е голямата гуша, която заема толкова много място, че килната кост има много малки размери. Но, гоацините не страдат от това, те непрекъснато се справят с добиването на храна и без дълги полети. А пиленцата на гоацина имат и забележителна особеност, която им помага да се удържат по-добре на дърветата.

Гоацините се размножават по време на дъждовния сезон, точните срокове на което варират в зависимост от областа на местообитание. Гоацините живеят на големи стада, които могат да наброяват до 100 птици. След чифтосването женската снася 2-3 яйца в гнездо, което строят от пръчки. Гнездата висят директно над водата, това се случва по време на дъзждовния сезон и горите са наводнени. Пиленцата се излюпват голи, за това пък са прекрасно приспособени към лазене по дърветата. На всяко крило имат остър нокът. Така, че веднага след излюпването те могат да използват тези нокти, а също големите си крака, за да се преместват от клон на клон, без да падат във водата. Въпреки, че пиленцата на гоацина, за разлика от възрастните, плуват прекрасно, те предпочитат да се намират на сушата.

Гоацините имат малко врагове(основно това са опосум, оцелот и цебус, а сред пернатите- сокол, черен мишелов, ястреб- врабче), но много от тях се хранят с новоизлюпените пиленца. Когато хищниците, такива като великия черен ястреб, акатакуват гнездото на гоацина, възрастните с шум прелитат от клон на клон, и се опитват да отвлекат тяхното внимание, а пиленцата през това време напускат гнездото и се скриват в гъстите храсти. Ако ги открият, те имат още един удивителен трик в запас: те падат във водата и плуват под повърхността, за да се скрият, а след това използват своите ноктести крила, за да се повдигнат обратно в безопасното гнездо. Тази особеност на гоацина неизбежно е довела до неговото сравнение с изкопаемите птици археоптерикс, ноктестите крила на които били наречени връщане на динозаврите. Гоацините често са наричани живи изкопаеми. Пиленцата са под опека първите два месеца, след това младите птици започват да живеят самостоятелно. Ноктите на крилата също изчезват на възраст от два и половина до три месеца. Гоацините са активни птици, както в сутрешните, така и във вечерните часове, а в горещия следобед предпочитат да почиват, седят на клоните и приемат слънчеви бани. В природата гоацините могат да доживеят повече от 10 години.

За щастие, сега броя на гоацините не е застрашен. Въпреки, че тези птици птитежават ярко привлекателно оперение и са забележими, и са лоши летци, имат малко врагове, още по-малка опасност за гоацините е човека. Оцеляването на този вид пернати до сега не предизвиква съмнения, за разлика от много други ендемити от неговия ареал. В Бразилия коренните народи понякога събират яйцата на гоацините за храна, понякога индианците ловуват и възрастни птици, но това се случва рядко, тъй като месото на гоацините има лош вкус. Въпреки, че предпочитаните местообитания – мангровите гори и речните гори бързо изчезват в някой региони, но основната мишена за изсичане на горите е басейна Амазонка. Следователно, гоацините остават разпространен вид птици в значителна част на своя ареал, което не може да не ни радва.

Източник – latindex.ru