942 бездомни котки са били кастрирани

942 бездомни котки са били кастрирани
942 бездомни котки са били кастрирани

Бургас. 942 бездомни котки са били кастрирани в общинския приют за първите шест месеца от тази година, каза за Радио „Фокус” – Бургас Маринета Николова, началник отдел „Екология” в община Бургас.

„Наиситна много активно се работи, за да може по-голямата част от котките да бъдат кастрирани, тъй като това е абсолютната предпоставка, за да може да се ограничи популацията им. Разбира се необходимо е време. Не може да стане за една година”,обясни Николова.

Тя каза още, че за котките по-трудно се намерат стопани. „ Котките са облагодетелствани, защото си имат стопани,които ги хранят. Стопани, които не ги прибират вкъщи, а ги гледат на улицата, което не би следвало да става по този начин. Ако някой обича животните и си е избрал улична котка, за която да се грижи, много по-добре би било да прибере тази котка в дома си.

За тези ключови места, където се събират много котки и се хранят от граждани искам да подчертая, че абсолютни всички котки са заловени и са кастрирани”, подчерта Николова. Тя отчете като проблем факта, че има няколко ключови места в Бургас, където се събират много безстопанствени котки.

„Обикновено котките се събират около контейнернтие площадки, където любители на животните ежедневно поставят храна. Опитваме се да ограничим замърсяването чрез безразборно разхвърляне на храна. Като текст в Закона за ветеринарно-медицинската дейност или в Закона за защита на животните, както и в общинските наредби няма изрична забрана, но нарушение е, ако безразборното разхвърляне на храна, причинява замърсяване”, каза още Николова.

Мария РУСЕВА

Източник: focus-radio.net