Брезник: трета безплатна кастрационна кампания

От 4 до 8 април 2014 г. е периодът на третата безплатна кастрационна кампания на бездомни и домашни кучета и котки в Брезник

breznik-treta-bezplatna-kastracionna-kampaniya

От днес стартира третата безплатна кастрационна кампания на бездомни и домашни кучета и котки в Брезник. Съвместната инициатива е между Verein RespekTiere Austria и местната община, а интервенциите се провеждат в сградата на Ветеринарната лечебница в града.

Голям наплив от хора и от съседните градове, довели домашните си любимци, видя екипът ни. От 9:00 до 16:00 часа през манипулацията са преминали общо 18 кучета и котки, научи „My Breznik“.

На кастрираните домашни кучета, екипът от специалисти, издава ветеринарно заверени паспорти, с които собствениците им се освобождават от годишен данък при регистрация в общината по чл. 175, ал.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Тези домашни животни се ползват и с преференция за безплатно обезпаразитявани при следващите кампании.

Чрез кастрацията при животните се постигат следните ефекти: изключва се възможността за неконтролирано размножаване, перманентно се потиска половия цикъл, а кастрираните животни стават по-спокойни. Ползите от интервенцията са свързани с предпазването на любимците от редица заболявания, като рак, възпаления и инфекции. Изискванията са кучетата и котките да не се хранят 24 часа преди хирургичната процедура.

Безплатните кастрационни кампании в Брезник ще се правят два пъти годишно, съобщават от общината. Третата по рода си за нашата община продължава до 8 април 2014 г. /вторник/ от 9:00 до 18:00 ч. във Ветеринарната лечебница на адрес: ул. „Ангел Коцелянов“ №7.

Източник: mybreznik.com