Guacu, или атлантически гигантски групер

За внушителните размери на атлантическия гигантски групер (лат. Epinephelus itajara), представител на семейството на каменния костур, често се нарича групер-голиат.

Guacu, или атлантически гигантски групер

Възрастните риби израстват до 2,5 м на дължина и в редки случаи могат да тежат повече от 360 кг., въпреки че по-често се срещат екземпляри с тегло около 180 кг.

Атлантическите гигантски групери живеят в топлите води на Атлантика, по крайбрежието на Бразилия в Южна Америка до Сенегал, в западната част на африканския континент.

Guacu, или атлантически гигантски групер

Много от тези гиганти се срещат в Карибско море, където ги наричат

“Guacu”. Guacu се установяват на плитки дълбочини, от 5 до 50 м, близо до кораловите рифове.

Тук се крият в гъсталака на морските водорасли и скални цепнатини, тези всеядни хищници внимателно следят плячката и хващат всичко, което може да се вмести в тяхната голяма уста. С еднакъв апетит те ядат риби, всевъзможни ракообразни, октоподи и дори млади морски костенурки.

Дори и най-гигантският групер трябва постоянно да бъде нащрек, за да не се окаже в устата на гладна акула, змиорка или баракуда.

Атлантическите гигантски групери са хермафродити. Всички те се излюпват женски, и само израсналите, част от тях се превръщат в мъжки.

За да хвърлят хайвера, женските винаги се връщат на едно и също място, събират се там на многобройни групи.

Такава преданност ги прави уязвими за рибарите, убиващи атлантическите гигантски групери в големи количества. Известни са случаи, когато групери атакуват водолази, защитавайки своята територия.

Източник: zoopicture.ru