Турция – ”страната на котките”

Котките в Турция си нямат собственици. Наместо това всички оставят купички с вода, хляб, мляко и дори постели за уличните котки. Хората ги посрещат топло в кафенетата из офисите и дори в домовете си. Всеки квартал си има отдадена групичка, грижеща се за пухкавите приятели, а две местни котешки породи дори се радват на специална закрила, поради рядкостта си.

Турция - ”страната на котките”

Макар истанбулските котки да се радват на нова слава в блогове и социални мрежи, те са обичани и тачени от гражданите много преди появата на интернет. За тях има „специално място в мюсюлманската общност“, обяснява Абдула Али, старши завеждащ на отдела по ислямско право в университет „ Зайтуна“, Бъркли, Калифорния. „Тези ритуални чисти животни се считат за носители на благоденствие и добър късмет на стопаните си“, разяснява той. Привързаността на пророка Мохамед към котките е добре известна и документирана. „Един от най-известните последователи на пророка носи името Абу Хурейра, или ‚бащата на котките‘“, отбелязва още Али.

Турция - ”страната на котките”

За щастие всичко това си има граници. Турция е приела няколко закона за уличните котки. Болните и опасни животни се прибират и лекуват, преди да се пуснат отново. Няколко организации се нестопанска цел се грижат за болните животни, защото не всички получават едно и също гостоприемство. Уличните кучета, например, се считат за нечисти и опасни от мнозина.

Източник: fbr.bg