Рибите са се научили да правят шум с черупките

Рибите са се научили да правят шум с черупките
Рибите са се научили да правят шум с черупките

Рибите, живеещи в черупките от стриди, разбрали, че ако произвеждат звуци с помощта на стените, то шума може да се разпространи на голямо разстояние.

Новото изследване е публикувано в Journal of Experimental Biology, и е поредното доказателство за това, че рибите не винаги мълчат. Биолозите знаят отдавна, че много особи издават звуци с помощта на вибрациите на своя плавателен мехур, а също използват аналог на Морзовата азбука.

Карпусовите перлени риби живеещи във водите на атола Макемо са въвели ново ниво на общуване. Ученият Люик Кевер и неговите колеги от Лиежкия университет в Белгия открили, че рибите използват черупките на перлените стриди като високоговорител. Съществата проникват вътре между стридите и тогава вибрациите стават значително по-силни.
Произвеждат своите импулсни шумове благодарение на минерализираната структура на предния край на плавателния мехур.

“Такова усилване на вибрациите вероятно повишава ефективността на комуникациите за сметка на увеличеното разстояние за разпространяване на звука”- разказва Кевер.

Ученият и неговите колеги изяснили, че всеки звук издаван от рибите, може да продължава до 3 секунди и се състои от 40 широколентови импулси на три честоти: 212 Hz, 520 Hz и 787 Hz. Честотата около 1000 Hz също се усилва вътре и извън черупката.

Перлените риби също често си устройват къщи в органите на безгръбначните животни- морски звезди и морски краставици. В своето ново жилище рибите проникват през клоаката, по-точно с опашката напред.

Преди това учените също открили, че самите стриди могат да общуват помежду си, отваряйки и затваряйки своите черупки в отговор на различните условия на околната среда.

Някои от тези звуци и подобни викове, например, от болка при недостиг на кислород. Учените смятат, че перлените стриди са по-общителни от своите сродници.

Източник: glunews.ru