Лемури mongotsy от Калифорния

На 6 април служителите на зоопарка в калифорнийския град Тампа се оказали свидетели на необичайно събитие: родили се две бебета на лемура mongotsy (лат. Eulemur mongoz).

Щастливите родители на малките станали 17 годишната женска Розалита и 18 годишния мъжки Гилермо. Двойката вече има едно дете, мъжки на име Даган, който наскоро пристигнал в един от американските зоопаркове, за да вземе участие в програмата по запазване и увеличаване популацията на изчезващите видове животни.

Двете малки са все още много малки, за да се придвижват самостоятелно, за това през цялото време са около майка си, здраво захванати за нейната гъста козина. Пола на бебетата не е определен все още, и ще бъде трудно да се направи в близко бъдеще. Това е така, защото към 6-8 месец младите мъжки започват да променят външността си, придобиват отличителните белези на лемурите от този вид- червеникава брада и червени бузи. При женските главата остава тъмно-сива и се появява бяла брада.

Лемурите mongotsy, както и всички останали представители на лемурообразните, живеят на остров Мадагаскар. Това са един от двата вида лемури, които се срещат извън пределите му, например, на островите на Коморския архипелаг- Анжуан и Мвали в Индийския океан.

Тези примати са необичайни и с това, че променят навиците си в зависимост от сезона: в сухото време на годината са по-активни през нощта, а по време на влажните месеци предпочитат дневния начин на живот. Лемурите mongotsy- са дървесни животни, способни да скачат от клон на клон на разстояние от няколко метра.

Източник – zoopicture.ru / Превод: meri